Peștele gras, leguminoasele și unele fructe, printre alimentele care conțin coenzima Q-10 – o substanță ce poate preveni bolile cardiovasculare, insuficiența renală, cancerul, hipertensiunea și diabetul

somon, clatit, experti, gatit Sursa foto: Pexels/cattalin

Coenzima Q-10 (CoQ-10 sau Ubichinona) este o chinonă naturală care se găsește în majoritatea organismelor aerobe, de la bacterii la mamifere. A fost identificată pentru prima dată în 1940 și izolată din mitocondriile inimii de vită, în 1957.

Organismul uman sintetizează în mod natural acest antioxidant, dar, pe măsură ce îmbătrânim, într-o cantitate tot mai mică. De aceea este foarte important să mâncăm cât mai multe alimente care o conțin, pentru a ne proteja de  boli cardiovasculare, insuficiența  renală, cancer, hipertensiune, diabet și alte boli grave.

Coenzima Q10 se găsește în toate celulele din corpul nostru și joacă un rol important în producerea energiei celulare. Însă, ea se concentrează, în special, în organele care au un metabolism mai crescut, care au o nevoie mai mare de energie, așa cum sunt inima, ficatul și rinichii.

CoQ10, un antioxidant asemănător unei vitamine, ce previne modificarea AND-ului

Totodată, coenzima Q10 are un rol asemănător vitaminelor, motiv pentru care mai este numită și vitamina Q10. Structura ei este similară celei a vitaminei K.

Practic, CoQ10 este esențială pentru sănătatea tuturor țesuturilor și organelor umane. Coenzima Q10 este unul dintre cei mai importanți antioxidanți lipidici, care previne generarea de radicali liberi și modificările proteinelor, lipidelor și ADN-ului.

Antioxidanții, cum ar fi CoQ10, pot neutraliza radicalii liberi și pot reduce sau chiar ajuta la prevenirea unora dintre daunele pe care aceștia le provoacă în organism.

Ce boli previne și tratează CoQ10

Coenzima Q10 poate ajuta la prevenirea sau tratarea unora dintre următoarele afecțiuni: boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, cancer, boli parodontale, tulburări mitocondriale, leziuni cauzate de radiații, obezitate, diabet, boala Parkinson, sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA), ulcere gastrice, alergie, migrene, insuficiență renală, distrofie musculară și îmbătrânire.

CoQ10 joacă un rol semnificativ în stimularea sistemului imunitar și a performanței fizice, deoarece țesuturile și celulele implicate în funcția imunitară sunt dependente de energie și, prin urmare, necesită un aport adecvat de CoQ10 pentru o funcționare optimă.

Cea mai mare concentrație de coenzima Q10 o conțin următoarele alimente

  • carne, în special organele de vită;
  • pește, în special speciile de pește gras (somon, ton, hering, macrou, sardine);
  • cerealele integrale;
  • nuci și semințe, în special fistic, alune și semințe de susan;
  • leguminoase: soia, mazărea și fasolea;
  • legume, în special broccoli;
  • unele fructe, cum ar fi portocalele;
  • anumite uleiuri, cum sunt uleiul de soia și de rapiță.

Majoritatea persoanelor obțin cantități suficiente de CoQ10 printr-o dietă echilibrată.

Sursa foto: Pexels/cattalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *