PEȘTE AFURISIT? Mănăstirea Florești, amendată cu zeci de mii de lei, fiindcă nu are autorizație sanitară veterinară pentru alimentație publică; ancheta epidemiologică este în derulare, în cazul tragediei de la spitalul de psihiatrie din Murgeni

PEȘTELE AFURISIT! Mănăstirea Florești, amendată cu zeci de mii de lei, fiindcă nu are autorizație sanitară veterinară pentru alimentație publică; ancheta epidemiologică este în derulare, în cazul tragediei de la spitalul de psihiatrie din Murgeni PEȘTELE AFURISIT! Mănăstirea Florești, amendată cu zeci de mii de lei, fiindcă nu are autorizație sanitară veterinară pentru alimentație publică; ancheta epidemiologică este în derulare, în cazul tragediei de la spitalul de psihiatrie din Murgeni

În data de 22.11.2023, în jurul orei 21.30, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui (DSVSA) s-a autosesizat privind o suspiciune de toxiinfecție alimentară apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, ca urmare a consumului de produse alimentare primite de la Mănăstirea Florești.

După obținerea informațiilor preliminare, două echipe de inspectori ai DSVSA Vaslui au ajuns la cele două locații, în vederea efectuării anchetei epidemiologice, identificării alimentelor incriminate și a recoltării de probe.

În incinta spațiului destinat preparării hranei pentru rezidenții mânăstirii, au fost găsite diverse tipuri de pește, în cantitate totală de peste 114 kg. Întreaga cantitate de pește a fost pusă sub restricții sanitare veterinare la temperatură de congelare, până la definitivarea anchetei.

Având în vedere că lăcașul de cult nu are înregistrare sanitară veterinară pentru activități de alimentație publică, pentru a putea livra alimente gătite și nici autorizație pentru mijlocul de transport produse alimentare, a fost aplicată o amendă contravențională de 40.000 de lei.

Verificările inspectorilor DSVSA Vaslui la cantina spitalului psihiatric au indicat că unitatea este înregistrată sanitar veterinar, are fluxuri corespunzătoare și o stare bună de întreținere și igienă.

Inspectorii DSVSA Vaslui au recoltat probe de alimente din blocul alimentar aparținând de cantina spitalului, care au fost expediate în noaptea de 22 spre 23 noiembrie către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară din București, pentru efectuarea analizelor microbiologice, fizico-chimice și toxicologice, pentru obținerea unor rezultate care să orienteze cursul investigațiilor.

În blocul alimentar al spitalului s-au identificat și pus sub sechestru, până la obținerea rezultatelor analizelor, produse din pește din diverse sortimente.

Pentru încălcarea normelor privind asigurarea trasabilității produselor alimentare servite pacienților, acestea fiind primite ca donație de la o entitate neînregistrată sanitar veterinar, unitatea spitalicească a fost amendată cu suma de 12.000 lei

În cursul dimineții zilei de 23.11.2023, s-au extins verificările la depozitele care au furnizat produsele alimentare din loturile incriminate, de unde se recoltează probe pentru examene de laborator.

Inspectorii DSVSA Vaslui colaborează în această anchetă cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și cei ai Inspectoratului de Poliție Vaslui, anunță ANSVSA.

Lantulalimentar.ro reamintește că, ieri, 22 noiembrie, trei pacienți ai Spitalului de Psihiatrie din Murgeni, jud. Vaslui, au decedat, după au consumat pește din specia Pangasius, gătit sub formă de borș, dar și prăjit, la Mănăstirea Florești și oferit la masă pacienților de la Murgeni. În meniul mănăstiresc, oferit cu ocazia praznicului, a mai fost și pilaf de legume și colivă. Alți 20 de pacienți sunt internați, în stare foarte gravă. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că la Spitalul din Murgeni a fost mai degrabă vorba de o substanță toxică, nu de o infecție bacteriană. Opinia unui ministru nu ține însă locul rezultatelor anchetei aflate în derulare.

foto cover vietnamagriculture.nongnghiep.vn

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

PEȘTELE AFURISIT! Mănăstirea Florești, amendată cu zeci de mii de lei, fiindcă nu are autorizație sanitară veterinară pentru alimentație publică; ancheta epidemiologică este în derulare, în cazul tragediei de la spitalul de psihiatrie din Murgeni

Comentarii

  1. De la Radio România Actualități, nici azi 28/11/2023, după o săptămână, nu se cunoaște cauza morții celor 3 persoane. Iar despre preparate, mâncare, nimic, tăcere. Probabil doar divinitatea știe de la ce li s-a tras?

    Tot la RRA l-am scultat pe directorul spitalului din Murgeni, care pretindea că hrana de la mănăstire este curată, nu sunt probleme și că părintele stareț este un om bun, iubit de pacienții din spital.

    Ce are de-a face morala și moralul cu securitatea alimentară? Cum este posibil ca într-un stat membru UE, o Uniune care se laudă pe bună dreptate că a organizat și pus în practică un sistem de securitatea alimentară drastic, în care avem proceduri HAACP, pe de o parte să se mai existe astfel de circuite alimentare, pe de altă parte oamenii să moară și să ne lăsăm pradă mioritismului?

    Ciudat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *