Ziua comemorării victimelor foametei din 1946-1947/ Peste 200 de mii de oameni au murit în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească în timpul acestei atrocități organizate de regimul sovietic

ziua comemorarii victimelor foametei RSSM Foto: Doxologia/Adevărul

Peste 200 de mii de oameni au murit în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească în timpul foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-1947. Nu a fost o calamitate naturală inevitabilă, ci o tragedie cauzată de politicile de colectivizare forțată impuse de Uniunea Sovietică, afirmă jurnalista Larisa Turea, autoarea cărții „Cartea foametei”, potrivit Rador Radio România.

În vara anului 1946, seceta a atins un nivel extrem, după câțiva ani cu puțină ploaie și ierni aproape lipsite de zăpadă. Chiar și în astfel de condiții climaterice dificile, autoritățile sovietice au impus agricultorilor cote obligatorii la cereale, atât pentru acel an, cât și pentru anul următor. Pe lângă cereale, oamenii au fost constrânși să predea statului cartofi, carne, lapte, lână, floarea soarelui. Mulți s-au văzut nevoiți să mănânce tot felul de plante pentru a supraviețui, spune Larisa Turea.

„În luna mai, iunie 1947, oamenii pășteau ca vitele pe imaș ceea ce este îngrozitor. E mare păcat când o țară atât de întinsă își face o religie din bucata de pâine. Deci, acesta a fost scopul ca această bucată de pâine materială să înlocuiască Dumnezeul din capul oamenilor, pentru că atunci când oamenii sunt flămânzi, ei nu mai pot gândi liber”, menționează Larisa Turea.

Publicista mai spune că unii dădeau mobila din casă pentru ceva de-ale gurii, iar foametea a fost un experiment psihologic pus la cale de regimul sovietic. „În principiu atunci am rămas și fără cultura spirituală, cultura înaltă dar și spirituală, pentru că toate obiectele de preț au fost schimbate pe mâncare. A fost o mare umilință, un experiment nu doar social, dar și psihologic. Toată populația de aici a fost oarecum murdărită. Toți care și-au pierdut părinții, copiii.”

Din păcate, unii oameni nu recunosc nici până acum că foametea din 1946-1947 a fost organizată de puterea sovietică.

„Este o crimă care totuși cred că a rămas nepedepsită. Cred că nu vom putea merge înainte până nu vom dezgropa toate aceste fantome. Multe din reacțiile pe care le am eu îmi zic: păi, oamenii între dânșii s-au răfuit, localnicii au strâns impozitele astea impuse. Nu a venit Stalin cu căruța pentru a lua grăunțele de la oameni. Deci, ne acuză tot pe noi.”, mai spune Larisa Turea.

Ziua comemorării victimelor foametei din 1946-1947 este marcată pe teritoriul Republicii Moldova în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *