Pe 24 octombrie 1661, Cardinalul Farnese a emis Avizul prin care au fost stabilite regulile de producere a Mortadelei Bologna (adevărat precursor al reglementărilor actuale de producție IGP). Ziua Mortadelei a ajuns la a 12-a ediție, notează Agricultura.
Mortadella Bologna IGP este, de fapt, unul dintre simbolurile gastronomice „Made in Italy” din lume. Sunt 74 de țări în care este exportat. Produsul ajunge până în Brazilia, Hong Kong, Finlanda, Africa de Sud, Canada sau Noua Zeelandă.
Inițiativele concepute pentru sărbătorile Zilei Mortadelei din 24 octombrie vor avea loc simultan la Roma, la Palazzo Esposizioni, și la Bologna, la parcul tematic Grand Tour Italia.
În Capitală, evenimentul începe cu Talk Show-ul „Mortadella Bologna în lume” în cadrul căruia directorul Consorțiului Italian pentru Protecția Mortadelei Bologna, Gianluigi Ligasacchi, va ilustra motivele pentru care Mortadella Bologna IGP continuă să atragă interes și apreciere crescândă în întreaga lume, încât în primele 6 luni ale acestui an s-a înregistrat o creștere a exporturilor de 8,7%.
Vor mai exprima opinii experți precum nutriționistul sportiv Mario Ciarnella, care lucrează cu numeroși sportivi și care va explica cum Mortadella Bologna IGP se încadrează ușor în dietele echilibrate ale sportivilor, datorită valorilor nutriționale în concordanță cu nevoile dietetice moderne.
Cooking show cu trei bucătari
Acesta va fi urmat de Show Cooking dedicat Mortadellei Bologna, găzduit de jurnalista Monica Caradonna, în cadrul căruia trei bucătari se vor întrece în reinterpretarea Mortadella Bologna IGP. Este vorba despre Ricardo Takamitsu, bucătarul japonez-brazilian care, pentru ocazie, va crea un sushi cu aromă mediteraneană. Apoi Diana Beltran, un bucătar originar din Acapulco, care a adus esența autentică a bucătăriei latino-americane la Roma și care va crea un preparat cu nume exotic: Tostadita de mortadella al perfume din chipotle. De asemenea, bucătarul Luca Pezzetta, un pizzar și brutar italian proeminent la nivel național care, pentru această ocazie, își va pregăti propria versiune gourmet a combinației atemporale „pizza și mortadela”.
Pe lângă nutriționistul Mario Ciarnella, doi „sous chefs” de excepție fac parte din juriu: actrița Valeria Marini și actorul Giorgio Pasotti.
Evenimentul va fi marcat cu un tort aniversar Mortadella Bologna IGP, special făcut pentru a sărbători cea de-a 363-a aniversare de la anunțul cardinalului Farnese. O adevărată invitație de a vă bucura de viață alături de Regina roz a mezelurilor!
Mortadela, simbol italian
La Bologna, însă, Grand Tour Italia se va îmbrăca în roz pentru ocazie și toți iubitorii de Mortadella Bologna vor avea ocazia să guste rețete originale create de tavernele regionale prezente în parc. Demonstrând modul în care acest produs este un simbol al întregii Italiei, un ingredient gustos în cele mai tradiționale rețete ale regiunilor italiene.
De la ora 11.00 vor începe niște Masterclass-uri, organizate de Chef Daniele Reponi, cu implicarea talentelor alimentare germane, spaniole și italiene pentru a descoperi Regina roz a mezelurilor și utilizări inovatoare și originale în bucătărie. La ora 18.00 va urma spectacolul „E-Risalutami Tuo Fratello”, spectacolul Andrea Barbi și Marco Ligabue, creat în colaborare cu Regiunea Emilia-Romagna.
Sărbătorirea Zilei Mortadelei este deschisă tuturor celor care, oriunde s-ar afla în lume, doresc să sărbătorească degustând Mortadella Bologna IGP. În plus, oricine dorește să rămână la curent va putea urmări evenimentul prin poveștile care vor fi publicate pe canalul de Instagram al Consorțiului italian pentru protecția Mortadella Bologna.