Patru persoane arestate de autoritățile spaniole pentru că ar fi vândut legume și fructe obișnuite cu etichete de produse bio. Produsele erau plasate pe piețele europene, dar anchetatorii încă nu au anunțat în ce țări ar fi ajuns

legume si fructe Sursa foto: Pexels

Agenții Serviciului de Protecție a Naturii (Seprona) din cadrul Gărzii Civile Spaniole au arestat patru persoane în Motril (Granada) pentru distribuirea pe piețele europene a fructelor și legumelor convenționale sub etichetă de produse ecologice, scrie ElPais. Frauda alimentară suspectată era perfect organizată în fața cumpărătorilor, deoarece marfa avea toate certificatele și chiar analizele necesare pentru a părea ecologică. Anchetatorii estimează că, doar în ultimele șase luni, s-ar fi putut vinde până la două milioane de kilograme din aceste fructe și legume presupus ecologice. Deocamdată, investigatorii nu au stabilit când a început frauda, limitându-se să estimeze doar pentru această perioadă.

Operațiunea, care este încă în desfășurare, a dus până în acest moment la arestarea a patru persoane și investigarea altor 16, care sunt acuzate de comiterea infracțiunii de fraudă agravată, falsificare de documente, falsificare de certificate, utilizarea de certificate false, precum și de apartenență la un grup infracțional organizat.

Originea operațiunii se află într-o serie de cereri regulate pe care Europol le face către Seprona (Serviciul de Protecție a Naturii). „Uneori este vorba de lemn, alteori de legume, iar în acest caz, ne-au cerut să investigăm produsele horticole ecologice”, explică surse din cadrul Gărzii Civile. Acestea adaugă că este „un domeniu restrâns în comparație cu dimensiunea culturilor convenționale, dar mult mai complex în ceea ce privește documentația și justificarea”.

Agenții au început atunci o investigație care i-a condus către aceste „nereguli evidente”, spun surse apropiate anchetei. Au solicitat ajutorul personalului din cadrul Consiliului pentru Agricultură al Juntei din Andaluzia, precum și al Agenției Fiscale naționale, „pentru a înțelege structura”, asigură aceștia. Astfel, într-o operațiune care a durat șase luni, au reușit să urmărească traseul fructelor și legumelor de la câmp până pe rafturile piețelor europene. Printre cei investigați se află și operatorii care au furnizat aceste fructe și legume convenționale.

Compania distribuitoare din Motril, al cărei proprietar și interpus a fost arestat, cumpăra produsele de la firme care cultivau în mod convențional, dar care deja le vindeau cu certificate ecologice false. Aceste documente sunt obligatorii pentru a pune în circulație produse cu această calificare. În orice caz, în cadrul investigației, era evident că aceste certificate erau incompatibile cu fermele de origine ale legumelor, deoarece toate fermele care cultivă produse ecologice trebuie să fie înregistrate ca atare și să dețină documentația și certificarea corespunzătoare, acordată de agenții private autorizate. Responsabilii acestor companii private, care au semnat certificatele ecologice false, se numără printre cei investigați, a confirmat Garda Civilă.

În cele din urmă, în acestă fraudă alimentară au fost implicate și anumite laboratoare autorizate care efectuau analize asupra legumelor: acestea erau întotdeauna negative în ceea ce privește urmele de produse fitosanitare, confirmând astfel caracterul ecologic al produselor. Valoarea economică a operațiunii este încă în curs de determinare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *