Pastele de vineri seara. Paste cu fasole și dovleac, un fel complet, vegetal / Cum se fierbe corect, simplu și eficient fasolea boabe

paste cu fasole reteta de mancare de post cu fasole fasole cu paste pastele de vineri seara reteta de paste cu fasole reteta traditionala italiana cum se fierbe fasolea foto: g4food.ro

O rețetă pentru vineri seara extrem de simplă și extrem de potrivită și dacă ținem post, și dacă nu ținem dar vrem să limităm mesele mai grele înainte de Paște. Pastele cu fasole sunt un clasic al gastronomiei tradiționale din Italia, practicate oriunde, în enorm de multe variante. Cu sau fără carne/pancetta sau orice alt preparat, cu sau fără morcovi, cu sau fără conservă de roșii, cu sau fără scoici, cu sau fără usturoi.

La bază este combinația reușită dintre fasole și paste și alte adaousuri vegetale după propria inspirație. Din combinarea lor rezultă un fel unic ideal la masa de seară, aproximativ de consistența a aceea ce numim felul 2. Eu am adăugat în combinația clasică și o parte de pulpă de dovleac, încă mai găsim de cumpărat. Îi conferă un plus de gust dulceag, cremozitate, fibre, culoare.

Ingrediente pentru 4 porții

300 g paste scurte (fusilli, penne, rigattoni, farfalle, oricare)

300 g fasole deja fiartă sau din conservă

300 g pulpă de dovleac tăiată cuburi

1 ceapă

2 tije de țelină

câteva linguri suc de roșii, dar nu e obligatoriu

ulei, sare, piper, opțional oregano sau rozmarin proaspăt

Procedeu

Dacă avem deja fasolea pregătită, restul e aproape o joacă.

Într-o oală fierbem pastele, adăugându-le într-o cantitate de apă cât mai mare.

Separat, într-o tigaie antiaderentă încăpătoare, pregătim un amestec aromatic călind în puțin ulei puțin ceapa și țelina tăiate mărunt. Picurâm câte puțin din apa în care fierb pastele din când în când, ca să nu se ardă.

După circa 10 minute la foc mediu, adăugăm și cuburile de dovleac. Le călim și pe ele alături de ceapă și morcovi, iar când încep să devină moi adăugăm și fasolea prefiartă.

Mai ținem totul pe foc preț de un minut, două, completăm cu sare și piper și când e gata completăm cu pastele fierte și scurse separat. Amalgamăm bine și e gata. Dacă tigaia e mică, folosim oala în care au fiert pastele.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Această mâncare cu paste cu fasole și dovleac se servește caldă, completând cu ierburi aromatice, ideal rozmarin sau oregano.

Cine nu ține să mănânce de post, o poate completa cu niște cuburi de bacon, gătite împreună cu ceapa și țelina, de la început.

Cum fierbem fasolea ca să meargă repede și să iasă din start aromată

Exceptând situațiile când suntem în viteză sau perioadele mai aglomerate, când conservele de fasole prefiartă pot fi o soluție salvatoare, este preferabil ca leguminoasele să fie fierte în casă, pe cât posibil. Pe de o parte, pentru că fierte proaspăt sunt mai gustoase, pe de alta, conțin cantități mari de sare și, uneori, și conservanți. Dincolo de diferența de preț considerabilă.

Acestea fiind zise, rămâne etern valabil principiul că putem fierbe o cantitate mai mare de fasole uscată, iar după ce s-a răcit, să o porționați și să o congelați. E preferabil să nu fie nevoie să trebuiască să fierbem de câte ori avem nevoie, există mereu soluții la îndemână pentru a stimula și optimiza mesele sănătoase economisind totodată bani.

Fiecare dintre noi a fiert niște fasole, probabil, la un moment dat, dar fără să știe dacă e corect cum procedează. Sau dacă s-ar putea și mai bine și ar trebui să țină cont de reguli și criterii valide.

Câteva principii generale

Am consultat mai multe surse din literatura gastronomică italiană și toate indică faptul că fasolea se ține întâi în apă rece, minim câteva ore, sau chiar peste noapte, eventual schimbând o dată apa. Prin hidratare/înmuiere, fasolea va fierbe mult mai ușor dar în același timp elimină o mare parte din acidul fitic pe care multe alimente îl conțin și care poate crea mici probleme digestive, precum balonare.

O altă idee utilă, nu scrie nicăieri că fasolea trebuie fiartă doar în apă cu sare. Putem adăuga în acea apă ierburi aromatice – mărar, foi de dafin, rozmarin, salvie, dar și ceapă sau usturoi. Se fierbe într-o cantitate de apă cel puțin cât să o acopere, chiar un pic mai mult, la foc mic, sub capac.

Odată răcită, se lasă să se răcească în propria apă, apoi se folosește mai departe. Dacă vrem să congelăm o parte, trebuie porționată imediat ce s-a răcit.

Totodată, nu este foarte recomandată metoda de adăuga bicarbonat de sodiu la final. E drept că asta poate să facă boabele mai moi. Dar în literatura de sector este explicat faptul că același bicarbonat intră în reacție cu o parte din aminoacizii din fasole, precursorii proteinelor, și îi distruge. Apa nu se aruncă niciodată, se folosește în supe sau alte preparate, chiar să fără boabele de fasole.

Dacă vrem ca operațiunea să fie și mai simplă, e suficient să folosim o oală sub presiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *