Vrei sa vinzi produse bio, dar nu știi de unde să începi? Iată pașii de urmat

agricultura bio, certificare bio, bio, ecologic, agribusiness Sursa foto: Pexels

Ca producător, nu te poți trezi într-o bună dimineață cu gândul că de mâine vei face agricultură ecologică. Pentru agricultura ecologică este nevoie de o certificare în acest sens, precedată de 2 sau 3 ani de conversie a terenului și producției. Iar această perioadă de conversie, nu este același lucru și nici nu garantează obținerea per se a certificării ecologice.

„Certificarea ecologică nu se obține peste noapte, nu este doar o hârtie. Certificarea ecologică presupune multe practici de protecție a mediului, norme de calitate, sănătate și securitate a alimentelor și mai ales, atente proceduri de trasabilitate. Abia când este certificat ecologic, un produs agroalimentar este recunoscut în toată lumea ca fiind ecologic, până atunci este cel mult tradițional, natural sau de la țară”, a explicat un inginer, expert ecolog în domeniul protecției mediului și specialist în certificare ecologică pentru PlatFerma. Fără certificare nu ai certitudinea originii semințelor sau că sunt nemodificate genetic, că nu au pesticide sau fertilizatori sintetici. Certificare se face abia după analize de laborator intense.

Agricultorii pot spune că au produse bio doar dacă au un certificat ecologic în care sunt enumerate toate produsele certificate. Certificatul este valabil un an și se reînnoiește după o nouă verificare a organismelor de control, care eliberează un nou certificat ecologic valabil pentru următorul an.

Caracteristicile agriculturii ecologică

Agricultura de acest tip nu este numai un sistem de producție care susține sănătatea solului, a ecosistemelor și a oamenilor, Ea reface și menține fertilitatea solurilor, asigură protecția resurselor de apă și a întregii vieți acvatice. Stimulează activitatea microorganismelor, a florei și a faunei utile, cu alte cuvinte contribuie la biodiversitate, și în același timp, reface și protejează peisajului natural.

În plus, promovează tradițiile locale și oferă alimente sănătoase, fără chimicale, E-uri și aditivi.

Ce asigură certificarea ecologică

În primul rând, faptul că un produs pe care scrie „ecologic”, chiar este, respectiv provine dintr-un sistem de agricultură ecologică. Ajută consumatorul să diferențieze produs ecologic de unul convențional.

Pe de altă parte, un produs nu va  fi recunoscut internațional ca produs ecologic, dacă nu este certificat în acest sens.

Cum certifici ecologic un produs

Mai întâi îți înregistrezi activitatea (producție, procesare, comercializare, export/import) la Direcția Agricolă Județeană, ca fiind ecologică,
Trebuie să parcurgi o perioadă de conversie a producției de la convențional la ecologic. Durata de timp și solicitările variază în funcție de tipul produsului.

Va trebui să treci cu succes diverse inspecții anunțate și neanunțate din partea unui certificator autorizat. Și, evident, va trebui să cunoști și să respecți întru totul normele legislative din domeniu.

Ulterior, va trebui anual să îți păstrezi certificarea, iar în cazul în care ai întrerupt un an acest proces, să reiei perioada de conversie de la început.

Nu este o procedură ușoară, dar este singura care protejează consumatorul de „bio”, făcând diferența între produsele „ecologice” doar în etichetă de cele ecologice cu adevărat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *