Panoramic agro-alimentar

Valoarea financiară a importurilor de produse agroalimentare din Rusia pe piața Uniunii Europene a crescut în 2022 față de 2021, în timp ce valoarea exporturilor europene pe piața rusească a scăzut Valoarea financiară a importurilor de produse agroalimentare din Rusia pe piața Uniunii Europene a crescut în 2022 față de 2021, în timp ce valoarea exporturilor europene pe piața rusească a scăzut

Curg banii pentru tomate

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că 214 legumicultori înscriși în Programul ”Tomate românești”, ciclul I, au primit banii în conturi, 3000 de euro pentru 2 tone de roșii livrate pe piață, recoltă obținută dintr-o cultură de 1000 de mp spațiu protejat, potrivit legii. Ar mai fi în lucru 1757 de dosare.

Phil Hogan, din nou la București

Între timp, în 4 iunie, au avut loc la București două evenimente europene: ”Reuniunea informală a miniștrilor Agriculturii și Pescuitului” din țările membre ale Uniunii Europene, eveniment organizat în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și cea de-a cincea conferință anuală a UE privind instrumentele financiare ale Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, în perioada 2014-2020, eveniment organizat de Comisia Europeană, prin Direcția Generală pentru agricultură și dezvoltare rurală și Banca Europeană de Investiții (BEI), prezent fiind inclusiv comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Cerul plin de rachete?

220 de rachete antigrindină au fost lansate între 28-31 mai, în zonele arondate Unităților de combatere a căderilor de grindină (UCCG) Moldova 1 Iași, Moldova 2 Vrancea, Prahova-Grup Sud, Timiș și Oltenia, din punctele de lansare din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP). Cel puțin așa a comunicat MADR.

Cireșe mai puține

Ploile din această această primăvară au distrus considerabil recolta de cireşe din comuna ieșeană Comarna. Producătorii, citați de Mediafax, au spus că abia dacă au un sfert din producţia de anul trecut. Opt tone de cireşe la hectar au cules în primăvara şi vara lui 2018, iar acum estimează două tone la hectar.

PPA în retragere?

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu a mai actualizat din 16 mai datele despre evoluția Pestei Porcine Africane în România. La acea dată, PPA evolua în 84 de localități din 16 de județe, cu un număr de 397 de focare (dintre care 10 în exploatații comerciale). Comparând cu datele din săptămânile anterioare, rezultă că numărul de focare la nivel național este în scădere. Siteul agrointel.ro a anunțat că ferma de porci TEBU Consult Brăila a ieşit din carantina impusă de pesta porcină africană (PPA) şi şi-a reluat activitatea. PPA face însă ravagii în China, autoritățile luând în calcul uciderea a 200.000.000 de porci.

Focar de Listeria în Estonia

Păstrăvul și somonul afumat din Estonia au îmbolnăvit cu Listeria monocytogenes  22 de persoane în cinci țări europene, începând din 2014, anunță EFSA, autoritatea europeană pentru siguranță alimentară. Țările afectate sunt: Danemarca (9 cazuri), Estonia (6), Finlanda (2), Franța (1) și Suedia (4). Cinci persoane au murit. Cel mai recent caz a fost raportat în Danemarca în februarie 2019.

FAO caută răspunsuri

Observând că în timp ce unii pământeni sunt subnutriți sau mor de foame, alții suferă de obezitate și de boli netransmisibile cauzate de regimul alimentar, FAO se întreabă: ce este greșit cu sistemul nostru alimentar? Cum vom alimenta o populație mondială în creștere și urbanizată cu resurse naturale care sunt din ce în ce mai limitate și epuizate? Ca să obțină câteva răspunsuri, FAO organizează la Roma, în perioada 10-11 iunie un simpozion cu patru direcții de discuție: 1. Cercetarea pentru obținerea unor sisteme alimentare durabile și diete sănătoase; 2. Guvernarea sistemelor alimentare pentru o dietă sănătoasă; 3. Creșterea încrederii consumatorilor în sistemele alimentare; 4.Transformarea sistemelor alimentare. Așteptăm răspunsurile experților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *