Sunt oameni cărora le place năutul dar nu prea știu ce pot face cu boabele din conservă, în afară de celebrul, deja, hummus. Năutul conține, pe lângă un procent important de proteine, undeva sub 10g la 100 g de produs, și o mare cantitate de amidon. Acest fapt dă posibilitatea ca din boabele de năut, dacă sunt bine mărunțite și mixate cu o cantitate potrivită de apă, să putem crea o compoziție foarte interesantă de pancakes. Adică clătite în stil american, ceva ma groase decât cele obișnuite.
Cu alte cuvinte, la fel cum putem obține clătite din făină de năut, fără gluten, la fel putem obține și direct din boabe. Iar dacă le adăugăm și o componentă vegetală care să ridice nivelul de fibre, vitamine și săruri minerale, cum ar fi dovleceii, ajungem la formula aproape perfectă a unui mic dejun. Putem servi aceste pancakes din boabe de năut cu iaurt simplu sau cu brânzeturi, cu roșii sau castraveți, sau chiar fără nimic altceva. Merg foarte bine și ca gustare peste zi, iar dacă le asociem o salată în toată regula, iată un meniu ideal pentru cină.
Ingrediente pentru 4 porții de pancakes din boabe de năut
400 g năut boabe din conservă (sau boabe uscate fierte)
2 dovlecei medii
sare, piper, paprika dulce
1 lingură sos de soia
1-2 cepe verzi
opțional, foarte puțin usturoi
1 lingură de iaurt
2 linguri de făină, de năut sau de grâu, obișnuită
2 linguri ulei
ulei pentru uns tigaia
Procedeu
Avem două posibilități de a folosi dovleceii: fie îi radem pe răzătoare și îi adăugăm rași, fie, mai simplu, îi mixăm direct în blender împreună cu boabele de năut.
Pentru realizarea compoziției, adăugăm direct în blender toate ingredientele, având grijă să clătim și să scurgem bine boabele de năut, dacă le folosim pe cele din conservă. În afara lor, dovleceii și ceapa se adaugă tăiate grosier, cât să nu facă blenderul efort prea mare și să încălzească excesiv motorul. Secretul este să mixăm până avem o compoziție uniformă și fină, fără bucăți de năut întregi.
Lăsăm preț de câteva minute compoziția în blender, timp în care pregătim o tigaie antiaderentă, unde le vom coace.
Procedăm ca la orice tip de clătite sau pabcakes, ungând puțin tigaia cu ulei. Luăm câte un polonic mic de compoziție și îi dăm drumul în tigaia cu ulei încălzit dar nu încins, uniformizând și dând formă rotundă. Nu trebuie să fie mai groasă de circa jumătate de centimetru.
Se coc în tigaie câte una sau câte două, în funcție de cât e tigaia de mare dar și de dimensiunea pe care vrem să o dăm: pot fi de circa 10 cm diametru – un pancake obișnuit, dar pot fi și mai mici sau mai mari.
Se pot sevi la moment dar se pot ține și la frigider circa 3 zile și încălzi la moment. Le putem adăuga un dressing de iaurt, un sos ketchup de casă, muștar sau suc de lămâie. Sau, le servim cu iaurt, smântână fermentată sau unse cu puțină cremă de brânză.