Ne plac tuturor ouăle făcute rapid în tigaie, și sunt deja un preparat care poate salva o masă, dacă îi adăugăm și o salată, ouăle în general un aliment complet și recomandat de nutriționiști. Dar dacă vrem să le aducem la următorul nivel de gust și sațietate? În afară de sare, piper și unt – o combinație născută în Franța în vremuri imemoriale. Sau brânză, o combinație deja arhicunoscută, fiecare cu tipul lui de brânză preferat în combinație cu ouăle.
Iată o serie întreagă de sugestii oferite de publicația gastronomică americană mashed.com. Cine, dacă nu americanii, se pricep mai bine la ouă.
Sos Tabasco
Este acel sos iute în sticluțe mici, pe care îl găsim în supermarketuri. Aproape la fel de nelipsit ca sarea și piperul, pentru unii. merită totuși menționat printre cele mai bune adaosuri pentru cei care vor un plus de iuțeală dimineața. Conține, pe lângă ardei iute, și o doză mică de oțet, care echilibrează în bună măsură caracterul său picant. Picant, nu foarte picant. Ceea ce face din sosul Tabasco un adaos extrem de potrivit peste ouăle gătite în tigaie. Se adaugă fie când batem ouăle înainte de a le da drumul în tigaie, fie direct acolo, dar de la început, înainte ca ouăle să înceapă să se coaguleze.
Bacon
Este combinația clasică a americanilor dimineața, pare că face parte din DNA-ul umanității, atât sunt de inseparabile ouăle și bacon-ul. La origine, scrie publicația americană, a fost o combinație promovată în media acum un secol pentru a crește vânzările de bacon.
Ceapă verde
Spre deosebire de ceapa uscată, ceapa verde nu are un gust atât de intens, și e și mai fragedă. Ceea ce o face să fie ideală pentru ouăle jumări. În plus, aroma ei se schimbă subtil în funcție de modul în care e folosită.
Tocată și presărată crudă peste ouă, păstrează o ușoară savoare de ceapă și adaugă chiar și o textură crocantă, contrastând plăcut cu consistența moale a ouălor. Gătită, însă, ceapa verde trece printr-o transformare interesantă. Călită la foc mic în unt și adăugând apoi peste ea ouăle, scoate la iveală o dulceață subtilă, care adaugă o nouă dimensiune ouălor sărate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ardei gras
Culorile ardeilor grași nu înseamnă doar estetică, fiecare nuanță aduce cu sine o aromă diferită. Iar asta se aplică perfect și când îi combinăm cu ouă jumări. Fiecare culoare semnifică și un nivel diferit de coacere a ardeiului. Ardeii verzi sunt cei mai comuni și uneori amărui. Totuși, pot merge bine cu ceapă dulce, mai ales dacă sunt sotați și caramelizați înainte de a-i pune în ouă.
Ardeii galbeni sunt recunoscuți pentru dulceața lor și pot fi serviți cruzi, ca decor peste ouă. Cei portocalii sunt și ei dulci, dar ceva mai puțin decât cei galbeni, și adaugă o pată de culoare interesantă. Ardeii roșii, ajunși la maturitate, sunt bogați atât în gust, cât și în nutrienți. În plus, dau un plus de culoare micului dejun. Se pot adăuga și când batem ouăle, tăiați fin.
Sos de soia
Sărezi ouăle în timp ce le gătești sau după? Părerile sunt împărțite, dar mulți bucătari aleg sosul de soia în loc de sare. Acesta oferă acea savoare umami foarte plăcută și are un conținut mai scăzut de sodiu decât sarea obișnuită. Fiind lichid, se distribuie uniform în ouă, spre deosebire de sarea granule care poate lăsa zone nesărate.
Sos Worcestershire
Folosit de obicei la fripturi, burgeri sau legume, acest sos tradițional britanic adaugă și ouălor o savoare profundă. Conține ceapă, usturoi, zahăr, melasă, oțet de malț și anșoa, ceea ce îl face picant, dulce și sărat în același timp. E perfect dacă vrei să experimentezi cu gustul ouălor. Îl poți adăuga direct în tigaie, ca și sosul de soia.
Pătrunjel
Adesea văzut mai mult ca decor în farfurie, în realitate pătrunjelul adaugă ouălor multă prospețime și aromă Nu se recomandă gătirea lui, pentru că își pierde culoarea și gustul, așa că e mai bine să fie adăugat proaspăt, la final.
Spanac
Spanacul este un adaous foarte practicat peste ouăle gătite în tigaie, zise și ouă jumări. O combinație gustoasă și plină de nutrienți – vitaminele A, C, K, complexul B și antioxidanți. Combinat cu ouă și brânză, face masa și mai completă. Atenție însă: gătește spanacul înainte, în aceeași tigaie, pentru că lasă multă apă și poate compromite consistența ouălor.
Salsa
Vrei legume și condiment într-o singură lingură? Salsa e soluția. Fie că e italiană – cu roșii, ulei de măsline, capere, usturoi, busuioc, fie că e mexicană – cu roșii, coriandru, ardei jalapeno și ceapă. Ambele pot fi amestecate direct cu ouăle, dar merg și deasupra, la final.
Somon
Dacă ai resturi de somon, nu le irosi, amestecă-le cu ouăle jumări. Fie că e somon gătit, fie că e afumat, oferă, fiecare, o aromă diferită, dar ambele se înscriu bine în context, fiecare în felul ei. Somonul e bogat în omega-3 și vitamina B12, benefic pentru inimă și creier. Chiar și o cantitate mică aduce un plus de savoare și nutrienți.
Avocado
Avocado și ouăle sunt un duo nutrițional perfect: proteine, grăsimi sănătoase, minerale și aminoacizi care susțin buna dispoziție și funcționarea creierului. Totuși, nu exagera – avocado are multe grăsimi, iar ouăle conțin colesterol. Consumate cu moderație, însă, sunt excelente. Pot fi servite ca garnitură una peste cealaltă, peste felii de pâine prăjită, sau încorporate, ambele, în clasicele burrito mexicane.