Rețete pentru studenți. Omletă cu paste ca la Napoli. Alături de o salată, o masă completă, echilibrată, economică, rapidă

omleta diferenta intre frittata si omleta k omleta de paste omleta de naut omleta de post retete pentru studienti retete simple sursa foto: dreamstime.com@Salmassara

E un gest reflex ca atunci când suntem în criză de timp sau de idei să ne gândim la ouă ca la cea mai la îndemână soluție pentru o masă fără mari pretenții. Însă nu putem mânca foarte des omletă sau alte preparate rapide din ouă. Însă există soluții de compromis dar totodată mai sănătoase. Cu ouă, dar cu mai puține ouă.

Una dintre opțiunile cele mai simple vine dinspre gastronomia napoletană: frittata di pasta. Adică un fel de omletă în care locul ouălor este luat în parte de paste. Un fel de pentru că o frittata și o omletă nu sunt chiar același lucru, deși seamănă. Asta, dacă nu cumva ținem să mâncăm exclusiv vegetal și preferăm o omletă de post.

Pe lângă spaghetti, o omletă de paste este clasica rețetă în care se poate recicla cam orice de prin frigider: niște brânzeturi, vreun rest de carne sau preparate din carne, legume rămase de la mesele anterioare. Ba chiar, în loc de paste putem folosi și orez rămas din ziua precedentă. Sau chiar pâine uscată, pe care o hidratăm cu un strop de lapte, cât să absoarbă apoi oul bătut. În lipsă de lapte, apă.

Iată mai jos o rețetă orientativă, care poate varia extrem de mult, în funcție de preferințe și de resurse. Condiția principală este să avem spaghetti deja fierte sau;  în caz contrar, să le fierbem la moment și să le răcim puțin pentru ca oul să nu coaguleze în contact cu ele. O altă condiție este să avem minim 1 ou de persoană, pentru ca restul  ingredientelor să se poată compacta. Ca să avem un rezultat reușit, pe scurt.

Ingrediente pentru 4 porții

4 ouă

300 g spaghetti crude, fierte și răcite (merge și cu alte paste dar mai bine cu pastele subțiri și lungi)

100 g brânzeturi (cașcaval, telemea, feta, oricare altă brânză de prin frigider)

100 g cuburi de bacon (orice alt rest de carne)

ulei, sare, piper

Procedeu

Se fierb pastele al dente conform indicațiilor, apoi se scurg și se răcesc. Al dente înseamnă că nu trebuie complet fierte, pentru că se finalizează procesul în tigaie.

În timp ce așteptăm pastele, preparăm restul ingredientelor: radem sau tăiem mărunt brânza și tăiem cuburi mici baconul, dacă nu e deja tăiat.

Batem ouăle și le adăugăm sare și piper, apoi brânzeturile și cuburile de bacon.

Odată ce pastele spaghetti s-au răcorit cât de cât, se încorporează și ele în compoziția de ouă bătute.

În această fază, se încălzește o tigaie antiaderentă cu câteva linguri de ulei. La foc iute, turnăm compoziția în ea, cu grijă să formeze un strat uniform.

Se lasă focul mai mic și se continuă sub capac circa 10 minute.

Când a început să se rumenească dedesubt, se întoarce răsturnând-o pe capac sau într-o farfurie întinsă.

Se mai ține pe foc pe partea opusă tot la foc mic alte câteva minute, până se rumenește.

Se poate servi caldă dar nu fierbinte, dar e foarte bună și rece, mai ales vara.

Acompaniată cu o salată de sezon și o eventual o felie de pâine, devine o masă completă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

sursa foto: dreamstime.com@Salmassara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *