Olimpiada gastronomică. În satul olimpic de la Paris vor fi interziși cartofii prăjiți. Cifre record de alimente și personal pentru hrana sportivilor

olimpiada gastro foto: freepik.com

Olimpiada care stă să înceapă la Paris la finalul săptămânii se anunță un eveniment excepțional nu doar din perspectivă sportivă, dar și pe partea de alimentație și gastronomie. Satul Olimpic se pregătește să devină centrul unui mare experiment gastronomic pe durata Jocurilor Olimpice: vor fi preparate circa 3 milioane de porții de mâncare, totalizând mic dejun, prânz, cină și gustări, scrie publicația sportivă tuttosport.it.

Cei peste 10.000 de sportivii înregistrați vor avea la dispoziție un vast sortiment de preparate, pe listă fiind mai mult de 500 de mâncăruri aparținând bucătăriilor tuturor zonelor geografice prezente în competiție. Totodată, vor fi respectate tipurile de alimentație ale tuturor, fiind programate să fie pregătite feluri vegetariene, vegane, fără gluten, fără lactoză, halal și cosher.

50 de tone de fructe și legume și 350 de tone de baghete, zilnic

În ce privește lista de materii prime și ingrediente, lista este impresionantă: 3 milioane de banane, 27 tone de cafea, 350 tone de carne, 100 tone de pește, 2 milioane de ouă. Plus, 50 de tone de fructe și legume și 350 de tone de pâine zilnic. Sunt absolute interziși cartofii prăjiți, oficial pentru a evita riscul incendierii friteuzelor. Va exista o cantină deschisă 24/24h, dar și numeroase restaurante și cofetării care oferă toate opțiunile posibile de mâncare.

Toată această desfășurare de forțe va presupune și prezența unui număr record de personal: circa 2000 de chef, bucătari și ajutori de bucătari, 3000 de chelneri și alte echipe numeroase pentru curățenie și administrarea gunoiului.

Sustenabilitatea, o sabie cu două tăișuri: responsabilitate sau confort?

Un alt capitol la care autoritățile franceze țin foarte mult este sustenabilitatea. Vor fi puse în practică mai multe măsuri care privesc reducerea risipei alimentare; va fi acordată mare atenție reciclării resturilor organice și utilizării materialelor care pot crea compost organic.

Însă tocmai necesitatea de a aplica soluții sustenabile a generat până acum o serie de proteste din partea unor delegații. Spațiile de locuit nu sunt dotate de aer condiționat, autoritățile de la Paris optând pentru o soluție sustenabilă: instalații de răcire poziționate sub pardoseli, conectate la centralele geotermice. Obiectivul, a spus primarul de la Paris, este acela de a reduce la jumătate amprenta de CO2 înregistrată la Olimpiada de la Londra din 2012.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *