Fie că este sănătos sau nesănătos, un obicei este ceva ce faci fără a te gândi. Persoanele care au succes în pierderea în greutate transformă alimentația sănătoasă într-un obicei.
Aceste obiceiuri alimentare sănătoase te pot ajuta să slăbești și să te menții astfel.
Organizează-ți bucătăria
Bucătăria familiei poate declanșa obiceiuri alimentare nesănătoase dacă rafturile sunt pline de gustări cu zahăr. Reorganizează-ți bucătăria pentru a transforma alimentele bune pentru dieta în opțiunea cea mai naturală.
- Păstrează alimentele sănătoase la vedere. Ține un bol cu fructe pe bufet și legume tăiate în frigider. Când simți că îți este foame, vei avea la îndemână o gustare sănătoasă.
- Redu tentațiile. Dacă știi că nu te poți abține de la biscuiți sau alte alimente care îți strică dieta, nu-i ține la îndemână sau, și mai bine, nu-i cumpăra. Dacă îi ai în casă cel mai robabil nu vei rezista.
- Mănâncă mereu din farfurie. A mânca direct dintr-un recipient sau dintr-o pungă promovează consumul excesiv de alimente. Pune orice mănânci pe o farfurie.
- Folosește farfurii mai mici. Dacă începi o masă cu mai puțină mâncare în fața ta, probabil vei mânca mai puțin până la final.
Crează-ți obiceiuri alimentare sănătoase
Viața este agitată și multe persoane ajung să mănânce fără a se gândi la mâncarea pe care o pun în gură. Următoarele obiceiuri te pot ajuta să eviți această alimentație neatentă.
- Ia micul dejun. Un stomac gol este o invitație la a mânca în exces. Începe ziua cu pâine integrală sau cereale, lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau iaurt și o bucată de fruct.
- Planifică din timp. Nu aștepta până când ți-e foame pentru a decide ce să mănânci. Planifică-ți mesele și mergi la cumpărături când te simți sătul. Opțiunile nesănătoase vor fi mai ușor de ignorat.
- Stinge ecranele din jurul tău. Mâncatul cu ochii la televizor, calculator sau orice alt ecran distrage atenția de la ceea ce mănânci. Nu doar că nu te vei bucura de gustul mâncării, dar vei fi mai predispus să mănânci în exces.
- Mănâncă alimente sănătoase mai întâi. Începe cu supă sau salată și îți va fi mai puțin foame când ajungi la felul principal. Evită supele creme cu smântână și dressingurile de salată bogate în calorii.
- Mănâncă gustări mici frecvent. În loc de 2 sau 3 mese mari, poți consuma mese mai mici și gustări sănătoase pe parcursul întregii zile.
- Cântărește-te. Informațiile de pe cântar te vor ajuta să vezi cum greutatea ta urcă sau scade în funcție de modul în care mănânci.
- Păstrează casa răcoroasă. Să-ți fie puțin frig iarna te poate ajuta să arzi mai multe calorii decât dacă menții mai multă căldură în casă.
Rupe cu obiceiurile vechi
Alimentația emoțională sau mâncatul emoțional poate face o mare diferență în ceea ce și cât mănânci. Pentru a-ți îmbunătăți relația cu mâncarea:
- Fii atent. Ascultă-ți corpul și vezi care alimente te fac să te simți bine sau rău. Alimentele prăjite pot avea un gust grozav pe moment. Dar cum se vor simți în stomacul tău la o oră după ce le-ai consumat?
- Mănâncă încet. Lasă furculița jos între înghițituri sau poartă o conversație în timp ce mănânci. Încetinindu-ți ritmul, îi dai stomacului șansa de a se simți plin.
- Ține socoteala. Citește etichetele cu informații nutriționale înainte de a cumpăra sau consuma mâncarea. Notează ce intenționezi să mănânci înainte de a o consuma. Ambele obiceiuri te fac să te oprești și să te gândești înainte de a pune ceva în gură.
- Schimbă felul în care vorbești despre mâncare. În loc să spui “nu am voie să mănânc asta”, spune “nu mănânc asta”. Să spui că nu poți te va face să simți că te privezi de ceva. Să spui că nu mănânci te pune pe tine la comanda acțiunii.
Cere ajutor
Prietenii și familia te pot ajuta să te menții pe drumul cel bun și să te încurajeze pe parcurs. Asigură-te că alegi persoane care înțeleg cât de important este acest lucru și care te vor susține, nu unii care te vor judeca sau vor încerca să te tenteze cu obiceiuri alimentare vechi.
- Trimite rapoarte de progres. Spune-le prietenilor care este obiectivul tău de greutate și trimite-le actualizări săptămânale despre cum te descurci.
- Folosește rețelele sociale. Unele aplicații mobile îți permit să înregistrezi tot ce mănânci și să împarți asta cu prietenii selectați. Acest lucru te poate ajuta să ții evidența și să fii responsabil pentru ceea ce mănânci. Există de asemenea grupuri pe rețelele sociale unde oamenii care vor să slăbească se susțin unii pe alții.
Este important ca atunci când începi să integrezi noi obiceiuri de viață pentru a-ți schimba dieta pe termen lung să urmezi sfaturi din surse de încredere și nu diete standard care îți promit rezultate miraculoase.
Ajutor vreau sa s
labesc