O pâine veche de 5.000 de ani a fost descoperită în Turcia / Arheolog: „A reușit în mare măsură să își păstreze forma”

O pâine veche de 5.000 de ani a fost descoperită în Turcia Credit line: Yasin AKGUL / AFP / Profimedia

O pâine veche de 5.000 de ani a fost descoperită de arheologi în Turcia, unde este acum reprodusă, alimentând interesul pentru cultivarea grâului antic, mai bine adaptat la condițiile de secetă, scrie Le Figaro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Aceasta este cea mai veche pâine cu drojdie și coaptă descoperită în timpul unei săpături și a reușit în mare măsură să își păstreze forma”, spune Murat Türkteki, arheolog și director al săpăturilor de la Küllüoba, la 35 km de orașul Eskisehir, în centrul țării.

„Pâinea este o descoperire rară în timpul unor săpături. De obicei, găsim doar firimituri. Dar aici, ea a fost conservată pentru că a fost arsă și îngropată”, a explicat el pentru AFP, referindu-se la descoperirea făcută publică săptămâna trecută.

Rotundă și plată ca o vafă, cu un diametru de 12 cm, pâinea Küllüoba a fost descoperită în septembrie 2024, carbonizată și îngropată sub pragul unei locuințe construite în epoca bronzului, în jurul anului 3.300 î.Hr. O bucată fusese smulsă, înainte ca pâinea să fie arsă și apoi îngropată când a fost construită locuința. „Acest lucru ne face să ne gândim la un ritual al abundenței”, spune Türkteki.

Citește continuarea articolului pe G4Media…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *