Descoperiți care este, potrivit eatingwell.com, cea mai bună gustare ce poate fi luată chiar și noaptea târziu, dar care vă permite să vă mențineți sub control nivelul zahărului din sânge și al insulinei, dar și rezistența la insulină.
Când pofta de seară lovește, mulți oameni caută gustări rapide pentru a-și potoli foamea. Cu toate acestea, o gustare luată noaptea târziu poate da glicemia peste cap, în funcție de ceea ce mănânci. Având în vedere că cercetările arată că mâncatul târziu în noapte poate avea un impact negativ asupra sensibilității la insulină și poate duce la creșterea în greutate, gustarea pe care o alegeți contează foarte mult.
Din fericire, a ști pe ce criteriu alegi o gustare de seară poate ajuta la îmbunătățirea rezistenței la insulină.
Ce este rezistența la insulină?
Înțelegerea rezistenței la insulină este esențială pentru a rămâne sănătoși și a reduce riscul de boli cronice. Rezistența la insulină apare atunci când celulele corpului dumneavoastră devin mai puțin sensibile la insulină – un hormon crucial pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge (glucoză). De-a lungul timpului, acest lucru poate cauza diverse probleme de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat.
Rezistența la insulină precede, adesea, diabetul de tip 2 și poate duce, de asemenea, la creșterea stocării de grăsimi și la un risc mai mare de boli cardiovasculare. Această afecțiune poate, de asemenea, perturba metabolismul normal al glucozei, făcându-vă să vă simțiți obosit și să vă fie foame, ceea ce ar putea duce la creșterea în greutate.
La fel ca multe probleme de sănătate, rezistența la insulină are mai multe cauze. Cu toate acestea, este, în mod obișnuit, legată de obezitate, un stil de viață sedentar și o dietă bogată în zahăr și sare, dar săracă în nutrienți. Vestea bună este că alegerea gustărilor sănătoase, potrivite, poate ajuta la gestionarea rezistenței la insulină și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge.
Ce să cauți la o gustare, pentru a combate rezistența la insulină
„Pentru a ajuta la prevenirea rezistenței la insulină, trebuie să căutați opțiuni care promovează un nivel echilibrat al zahărului din sânge”, spune dieteticiana Erin Palinski-Wade.
Alegerea alimentelor integrale cu un indice glicemic (IG) scăzut vă poate ajuta să evitați creșterile rapide ale zahărului din sânge. Acest lucru se datorează faptului că alimentele cu IG scăzut eliberează glucoză treptat, ceea ce ajută la menținerea unui nivel echilibrat de energie și un control mai bun al zahărului din sânge.
De asemenea, este util să cauți gustări bogate în fibre și proteine. Acești doi nutrienți digerați lent pot ajuta la îmbunătățirea metabolismului și conferă senzația de sațietate, ceea ce se poate traduce prin mai puțină foame, la ore târzii, în noapte.
Încorporarea unor cantități mici de grăsimi sănătoase poate ajuta, de asemenea, la menținerea nivelului de insulină constant.
Alimente precum avocado, nucile și semințele conțin grăsimi mononesaturate și nu conțin zaharuri rafinate și carbohidrați simpli care pot crește glicemia și pot afecta rezistența la insulină.
Cea mai bună gustare de noapte pentru rezistența la insulină
Data viitoare când vă este foame noaptea, dar doriți să vă mențineți sub control nivelul zahărului din sânge, alegeți o gustare săracă în carbohidrați și bogată în proteine, cum ar fi brânza de vaci.
Brânza de vaci este o alegere de top ca gustare noaptea târziu, în special pentru cei cu rezistență la insulină. „Nu numai că este incredibil de versatilă, dar este o gustare cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogată în proteine, cu o medie de 25 de grame de proteine pe cană, deci este o alegere ideală pentru a ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge peste noapte, în special pentru persoanele cu rezistență la insulină”, spune dieteticiana Erin Palinski-Wade.
De altfel, cercetările arată că o gustare cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogată în proteine, înainte de culcare, poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge, peste noapte, la persoanele cu diabet de tip 2.
Echilibrul proteinelor și puținii carbohidrați din brânza de vaci poate ajuta la prevenirea creșterii glicemiei pe timp de noapte și la menținerea sațietății.
Brânza de vaci poate îmbunătăți și calitatea somnului, nu doar rezistența la insulină
Pe lângă beneficiile sale în privința prevenirii hiperglicemiei, brânza de vaci vă poate ajuta să aveți un somn mai bun, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra rezistenței la insulină. „Brânza de vaci este o sursă excelentă de aminoacid triptofan, despre care cercetările au arătat că poate îmbunătăți calitatea și cantitatea somnului, atunci când este consumată seara. Și, deoarece un somn de mai bună calitate poate îmbunătăți atât nivelul glicemiei pe nemâncate, cât și sensibilitatea la insulină pe parcursul zilei, este logic ca brânza de vaci să fie o opțiune excelentă de gustare pe timp de noapte, pentru rezistența la insulină și îmbunătățirea sănătății metabolice”, spune dieteticiana.