Un gigant al băuturilor din Japonia, Kirin Holdings, a dezvoltat o lingură electrică, numită Electric Salt Spoon, despre care spune că accentuează gustul alimentelor, făcându-le să pară mai sărate și promovând în același timp o alimentație mai sănătoasă, deoarece nu mai este necesară atât de multă sare, potrivit The Telegraph.
Lansarea produsului marchează prima comercializare a tehnologiei care a câștigat anul trecut premiul Ig Nobel, care recompensează cele mai trăsnite, ciudate sau inutile studii și realizări științifice.
Kirin va vinde online în această lună doar 200 de linguri electrice la prețul de aproximativ 130 de dolari pe unitate. Dispozitivele vor mai fi disponibile și în luna iunie, tot în număr limitat, la un retailer japonez. Vânzările în străinătate vor începe anul viitor.
Lingura, fabricată din plastic și metal, a fost dezvoltată împreună cu Homei Miyashita, un profesor de la Universitatea Meiji.
Tehnologia constă în trecerea unui câmp electric slab de la lingură spre limbă pentru a concentra moleculele de ioni de sodiu pe limbă, sporind astfel percepția de sărat.
În Japonia, un adult consumă în medie aproximativ 10 g de sare pe zi, dublu față de cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.
Consumul excesiv de sodiu este legat de creșterea incidenței hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale și a altor afecțiuni.
„Japonia are o cultură alimentară care tinde să favorizeze aromele sărate”, a declarat Ai Sato, cercetător la Kirin.
Cu o greutate de doar 60 g, lingura încorporează un acumulator Li-Ion.