Lungul drum al etichetelor alimentare Nutri-Score de tip semafor pe plaiurile mioritice. Au fost întâi adoptate, apoi anulate, iar mai nou guvernul Ciolacu a notificat pe ultima sută de metri adoptarea în sistem opțional a etichetelor semafor de către comercianți

1200px-Nutri-score-A.svg_

Circulă în mai multe publicații internaționale informația conform căreia România a notificat la Bruxelles adoptarea sistemului de etichete alimentare Nutri-Score, după ce timp de mai mulți ani făcuse parte din blocul țărilor care se opun acestui sistem, adoptat, sau nu, de statele membre pe bază voluntară și pe care Comisia Europeană nu a reușit să-l impună în legislatura trecută.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Ce este Nutri-Score

Etichetele Nutri-Score reprezintă un sistem de etichetare promovat inițial de Franța, care utilizează o combinație de cinci culori și litere coordonate pentru a evalua cât de sănătos este un produs alimentar ambalat pe baza conținutului său de grăsimi, zahăr, sare și calorii per porție de 100 de grame sau mililitri. „A Verde” indică cea mai sănătoasă opțiune, cu trei niveluri intermediare, până la „ E roșu”, care denotă cel mai puțin sănătos produs.  Acestui sistem i se opune cel mai vehement Italia, unul dintre argumente fiind că, de exemplu, pe baza acestei clasificări uleiul de măsline ar fi definit ca un produs nesănătos.

Poziția României în legătură cu Nutri-Score

Anterior, România făcea parte din blocul de țări care se opuneau etichetei Nutri-Score, din care mai fac parte Italia, Cipru, Grecia, Letonia, Cehia și Ungaria, susținând că această etichetă defavorizează alimentele tradiționale și nu este aliniată cu recomandările nutriționale naționale. Din grupul respectiv mai făcea parte și Portugalia, dar și această țară și-a modificat radical poziția după schimbarea guvernului. De partea cealaltă, pe lista țărilor favorabile se numără, alături de Franța, Belgia, Luxemburg, Germania, Țările de Jos, Spania, și Elveția, care însă nu aparține spațiului UE.

Și, mai nou, România, care a notificat pe ultima sută de metri la Bruxelles schimbare de poziție, care lasă comercianților posibilitatea să opteze. Este vorba, mai precis, de o notificare adresată autorităților de la Bruxelles de către Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului și ANPC, în data de 06.06, când încă era în exercițiu guvernul Ciolacu. Acesta lansase deja în dezbatere publică în septembrie anul trecut modificarea reglementării acestui tip de etichetă alimentară, după ce cu un an în urmă etichetele de tip semafor fuseseră eliminate printr-un ordin al ANPC emis încă din 2022. Autoritatea pentru Protecția Consumatorului explicase anterior că a impus interdicția adoptării Nutri-Score deoarece nu a fost aprobată pentru utilizare de către comercianții cu amănuntul din țară.

Utilizarea etichetelor Nutri-Score este voluntară

Potrivit Deciziei de aprobare a utilizării sistemului de etichetare nutrițională NUTRI-SCORE trimisă la Bruxelles, neanunțate public, „Proiectul de Hotărâre de Guvern are ca scop aprobarea utilizării voluntare a sistemului de etichetare nutrițională Nutri-Score în România, în vederea îmbunătățirii informării consumatorilor cu privire la calitatea nutrițională a produselor alimentare comercializate. Documentul stabilește cadrul legal și instituțional necesar pentru implementarea acestui sistem, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 și Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare.

Utilizarea siglei Nutri-Score este voluntară și permite operatorilor economici să o afișeze pe ambalajele produselor alimentare, atât în magazinele fizice, cât și online, cu respectarea procedurii stabilite de agenția publică de sănătate franceză (Santé Publique France), deținătoarea mărcii colective. Eticheta Nutri-Score reflectă calitatea nutrițională a produselor, folosind o scară colorată de la verde închis (A) la portocaliu închis (E), calculată pe baza unei metodologii standard care ia în considerare nutrienții favorabili și nefavorabili.

Documentul desemnează Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) ca instituție responsabilă cu aplicarea și supravegherea prevederilor Hotărârii, în calitate de autoritate de reglementare. Procedura de utilizare prevede cerințe clare pentru producători și distribuitori privind înregistrarea corectă, aplicarea și promovarea siglei Nutri-Score. Sunt stabilite în detaliu obligațiile privind transparența, acuratețea datelor nutriționale, respectarea identității vizuale și condițiile de retragere a dreptului de utilizare în caz de nerespectare a regulilor.”

HG la care făcea referire notificarea din 06.06.2025 urmează să intre în vigoare, conform aceluiași document, la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

În dezbaterea lansată anterior, ministerul propunea la exceptarea de la obligativitatea acestor etichete a produselor tradiționale românești, produselor de proveniență autohtonă, celor cu indicație geografică protejată, denumiri de origine sau specialități tradiționale garantate. În final s-a optat pentru adoptarea sistemului pe baze voluntare, dând operatorilor economici posiblitatea să opteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *