Nucile, produsele derivate din nuci și semințele, pe primul loc în topul mărfurilor agro-alimentare raportate în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje ( RASFF )

Nucile și semințele, pe primul loc în topul mărfurilor agro-alimentare raportate în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje ( RASFF ) Nucile și semințele, pe primul loc în topul mărfurilor agro-alimentare raportate în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje ( RASFF )

În 2018, la nivel european, au fost transmise 3699 de notificări, din care 1118 au avut caracter de alertă.

667 notificări au vizat probe de nuci, produse derivate din nuci și semințe, care au relevat prezența cu precădere a aflatoxinei ( o mycotoxină ), dar și a Salmonellei ( o bacterie ). Aceste produse au fost depistate pe piețele din Germania, Olanda, Grecia și Marea Britanie. Originea lor a fost în Argentina, Statele Unite, Brazilia, Turcia, China, Egipt și Sudan.

475 de probe de fructe și legume au relevat depășiri ale nivelului maxim admis de reziduuri de pesticide. Ardeii din Turcia ( notificări făcute de Bulgaria ), lămâile din Turcia, ceaiul din China, orezul din India ( în special orezul basmati ) și fructele de Goji uscate din China au fost cele mai notificate produse din afara spațiului comunitar, respinse în punctele de frontieră ale UE.

330 de probe de pește și produse din pește au fost raportate în RASFF în 2018. Zeci de notificări au vizat loturi de pește Italia și Spania, fiind depistate cu conținut de mercur. Alte probe de pește prelevate de pe piața europeană au relevat prezența bacteriei Listeria monocytogenes. Cele mai multe probe neconforme au fost raportate de Italia.

Probe din furaje ( inclusiv hrana pentru animalele de casă ), carnea de pui și suplimentele alimentare au fost, de asemenea, raportate.
Cele mai multe probe au conținut micro-organsime patogene și micotoxine. Totodată au fost depistate reziduuri de pesticide, alergeni și corpuri străine ( bucăți de sticlă, plastic, metal ).

România a făcut în 2018 numai 9 notificări, scădere semnificativă față de anii anteriori. 4 probe au conținut micro-organisme patogene, 2 probe reziduuri de pesticide. Alte trei probe au conținut fiecare o mycotoxină, urme de metal și aditivi alimentari neconformi. Trei probe au fost de fructe și legume, două de carne, două de nuci, o probă de lapte și una de carne de pui.

Țările care utilizează în mod activ RASFF sunt Germania, Olanda, Belgia, Franța și Italia.

RASFF a fost înființat în 1979 la nivel european și permite statelor membre să comunice rapid, prin intermediul Comisiei Europene, care centralizează informațiile, toate incidentele despistate în comerțul agro-alimentar european, incluzând și importurile din țările terțe. România participă la RASFF cu patru instituții: Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *