Începând de astăzi, 1 aprilie, intră în vigoare în Republica Moldova noile prevederi ale Codului funciar, care prevede mecanisme pentru a interveni atunci când terenurile agricole sunt lăsate în paragină, provocând daune terenurilor vecine, anunță publicația ziar.md.
Condițiile de arendă
Dacă proprietarul nu este de găsit, primăria va putea da terenul respectiv în arendă, temporar, pentru a fi folosit în scop agricol. Totodată, funcționează și dreptul de preemțiune. Dacă terenul se învecinează cu o singură proprietate, primăria va putea negocia direct cu acel vecin interesat să-l lucreze. În caz contrar, terenul va fi scos la licitație publică, astfel încât oricine dorește să îl arendeze, o poate face în mod legal și transparent.
Licitația este organizată de o comisie specială a primăriei, formată din angajați ai instituției. În această comisie pot fi invitați și reprezentanți ai direcțiilor agricole sau experți independenți, având rol consultativ. Pentru ca toți cei interesați să aibă șansa să participe, primăria anunță licitația public, cu cel puțin 15 zile înainte de desfășurare, în Monitorul Oficial al R. Moldova, în presa locală și la avizierul primăriei.
După ce se alege câștigătorul licitației, terenul este predat printr-un act oficial de primire-predare, iar persoana care a câștigat dreptul de arendă poate începe să-l lucreze. Durata arendei este stabilită de comun acord între primărie și arendaș. Contractul se încheie pentru o perioadă de cel puțin un an, dar nu mai mult de cinci ani. La finalul perioadei, contractul poate fi prelungit, dacă ambele părți sunt de acord.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Sumele plătite de arendaș intră în contul primăriei, dar se transferă proprietarului, dacă vrea să își recupereze terenul
Suma plătită de arendaș pentru folosirea terenului este păstrată de primărie într-un cont special. Proprietarul își poate recupera oricând terenul, printr-o simplă declarație scrisă. În acel moment, contractul de arendă se încheie imediat, banii adunați din arendă îi revin proprietarului (după reținerea cheltuielilor administrative suportate de primărie pentru această procedură).
Ministerul Agriculturii precizează că prin aceste acțiuni proprietarul nu este deposedat de terenul său. El rămâne în continuare proprietarul legal al terenului, iar transmiterea în arendă este doar o măsură temporară, menită să prevină degradarea pământului și să protejeze vecinii.