Noua lege a apiculturii: amenzi uriașe pentru falsificatorii de miere și pentru nerespectarea regulilor privind etichetarea mierii

Miere cu scandal în Spania! Filieră românească, miere chinezească? Lanțulalimentar.ro a semnalat, în premieră, creșterea fără precedent a importurilor de miere efectuate de România din țări-terțe Miere cu scandal în Spania! Filieră românească, miere chinezească? Lanțulalimentar.ro a semnalat, în premieră, creșterea fără precedent a importurilor de miere efectuate de România din țări-terțe

În noua lege, mierea este definită ca substanța naturală dulce produsă de albine Apis mellifera din nectarul plantelor sau din secrețiile secțiunilor vii ale plantelor sau din excrețiile, pe secțiunile vii ale plantelor, ale insectelor care se hrănesc prin sucțiune din plante, și pe care albinele le colectează, le transformă, combinându-le cu substanțe proprii specifice, le depozitează, le deshidratează, le adună și le lasă în faguri pentru a se macera și a se maturiza.

Producătorii, procesatorii și comercianții care comercializează cu bună știință miere de albine cu adaosuri de zaharuri exogene sau alte substanțe interzise vor fi sancționați cu amendă de la 30.000 lei la 40000 lei și, după caz, le va fi suspendat pe timp de 12 luni  documentul de autorizare/înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor în conformitate cu legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor în vigoare, potrivit noii legi a apiculturii, promulgată recent de președintele României și inițiată în 2017 de parlamentari PSD și ALDE.

Produsele falsificate sau substituite mierii se vor confisca şi se vor distruge pe cheltuiala comerciantului, procesatorului sau a producătorului, după caz.

Totodată, producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara de origine pentru mierea de albine.  Pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeană şi/sau ţări terţe, producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă, țara sau țările de origine, după caz. Este interzisă inscripționarea pe etichetă a sintagmei «Produs Românesc» dacă nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua națională a produselor agroalimentare românești. În caz contrar, va fi aplicată o amendă de la 20000 lei la 30000 lei.

Medicii veterinari oficiali de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti sunt obligaţi să efectueze supravegherea şi controlul oficial al modului în care producătorii şi procesatorii realizează procesarea mierii şi să recolteze probe în vederea efectuării analizelor de laborator, în baza planului de control al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, și în cazul reclamaţiilor cu privire la neîncadrarea în parametrii de siguranţă şi de calitate ai acestor produse.

Amendă de la 5000 lei la 20.000 lei va fi aplicată pentru introducerea pe teritoriul României de material biologic apicol fără autorizație.

sursa: Lantulalimentar.ro

Apicultorii care amplasează stupine în pastoral sau la iernat sunt obligați să comunice în scris autorităților administrației publice locale în a căror rază teritorială se află locul, perioada, numărul familiilor de albine, precum și adresa deținătorului de stupi, asigurând evidența acestora, dar și protecția familiilor de albine împotriva tratamentelor fitosanitare. La amplasarea stupinelor în pastoral pe terenuri proprietate privată, apicultorul va solicita în scris aprobarea amplasării stupilor proprietarului sau administratorului terenului anterior comunicării către autoritățile administrației publice locale. Pentru nerespectarea acestor prevederi, cuantumul amenzilor va fi de la 250 la 500 de lei.

Normele metodologice de aplicare a Legii apiculturii nr. 383/2013, cu modificările şi completările ulterioare, se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Citiți AICI toate modificările și completările aduse legii apiculturii nr. 383 din 2013.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *