Noile măsuri tarifare impuse de Trump vor afecta, între altele, exportul fructelor de mare europene în SUA/ Bruxelles-ul asigură că va reacționa într-un mod „ferm” și „imediat” la primele taxe care vor intra în vigoare pe 12 martie

tarife, fructe de mare

Sectorul auto va fi unul dintre cele mai afectate din Uniunea Europeană în urma anunțului făcut ieri de președintele Statelor Unite, Donald Trump, privind impunerea de „tarife reciproce” statelor care taxează produsele americane, pentru a egala impozitele aplicate exporturilor SUA, anunță Cadena SER.

Documentul semnat ieri de Trump stabilește că măsurile vor lua în considerare tarifele impuse de fiecare țară asupra exporturilor americane, precum și „barierele netarifare”, printre care președintele a menționat Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA).

Doi factori care, potrivit unui înalt oficial american citat de EFE, ar putea avea un impact semnificativ asupra sectorului auto din UE, al doilea cel mai mare exportator către SUA după sectorul farmaceutic, conform celor mai recente date ale Eurostat, publicate în 2023.

În prezent, Washingtonul aplică un tarif de 2,5% asupra vehiculelor importate, comparativ cu 10% aplicat de UE.

Trump dorește acum să adauge TVA-ul la această taxă, care variază în funcție de fiecare țară a UE. În sectorul auto, TVA-ul variază de la 17% în Luxemburg la 27% în Ungaria, trecând prin 21% în Spania sau 19% în Germania.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


În cazul produselor farmaceutice, TVA-ul este diferit în fiecare țară a UE: Ungaria aplică o taxă de 5%, Spania are un interval între 4% și 21%, iar Germania aplică 19%.

Fructele de mare vor fi, de asemenea, afectate

Casa Albă a menționat și sectorul european al fructelor de mare, explicând că UE „interzice” importurile din 48 din cele 50 de state americane. Ca rezultat al acestui dezechilibru, în 2023, SUA au importat fructe de mare europene în valoare de 274 milioane de dolari, în timp ce exporturile sale către UE au fost de doar 38 milioane de dolari.

În fața acestei disparități, măsurile lui Trump riscă să divizeze UE, un pericol pe care Bruxelles-ul a încercat să-l atenueze marțea trecută, când președintele american a anunțat impunerea unor tarife de 25% pentru importurile de oțel și aluminiu.

„Pentru a evita orice dubiu, comerțul este o competență exclusivă a Uniunii Europene. Statele membre nu pot negocia pe cont propriu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comerțului din cadrul Comisiei Europene, Olof Gill.

Bruxelles-ul asigură că va reacționa într-un mod „ferm”, „proporțional” și „imediat” la tarifele impuse de Trump, care, deocamdată, vor intra în vigoare pe 12 martie pentru oțel, fără un termen concret pentru celelalte măsuri anunțate ieri.

Noile tarife nu vor intra în vigoare imediat, ci în câteva „săptămâni” sau „luni”. Primele țări vizate vor fi cele cu cel mai mare deficit comercial față de SUA, conform oficialului citat, după finalizarea unui raport privind impactul fiscal, care va dura 180 de zile.

În cazul UE, cele trei țări cu cel mai mare excedent comercial față de SUA sunt Germania (85 miliarde de euro), Italia (43,09 miliarde de euro) și Irlanda (31,09 miliarde de euro).

Comisia Europeană intenționează să profite de aceste săptămâni pentru a negocia cu administrația Trump. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a discutat marți cu vicepreședintele american JD Vance, în timp ce comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic, urmează să discute cu omologul său din SUA odată ce acesta va fi confirmat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *