Preparatul de citrat de lantanidă a fost autorizat ca aditiv furajer pentru purceii înțărcați. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară ( EFSA ) a concluzionat în prealabil că, în condițiile de utilizare propuse, preparatul de citrat de lantanidă nu are efecte adverse asupra sănătății animalelor, asupra siguranței consumatorilor sau asupra mediului.
De asemenea, EFSA a concluzionat că, deși datele privind toxicitatea acută a căilor respiratorii indică faptul că praful are toxicitate redusă, expunerea prelungită sau repetată la aditiv trebuie evitată. Prin urmare, Comisia consideră că este necesar să fie luate măsuri adecvate de protecție pentru a preveni efectele adverse asupra sănătății umane, în special în ceea ce privește utilizatorii aditivului.
De asemenea, autoritatea a concluzionat că aditivul are potențialul de a fi eficace în ceea ce privește ameliorarea creșterii purceilor înțărcați. Autoritatea nu a considerat necesară prevederea unor cerințe specifice de monitorizare ulterioară introducerii pe piață.
Aditivul este produs de Treibacher Industrie AG.
Preparatul de endo-1,4-beta-xilanază produsă de Aspergillus niger CBS 109.713 și endo-1,4-beta-glucanază produsă de Aspergillus niger DSM 18 404 a fost autorizat ca aditiv furajer pentru scroafele care alăptează.
EFSA a concluzionat că, în condițiile de utilizare propuse, preparatul de endo-1,4-beta-xilanază produsă de Aspergillus niger CBS 109.713 și de endo-1,4-beta-glucanază produsă de Aspergillus niger DSM 18 404 nu are efecte adverse asupra sănătății animalelor, asupra siguranței consumatorilor sau asupra mediului.
Aceasta a concluzionat, de asemenea, că aditivul ar trebui considerat o substanță potențial sensibilizantă pentru piele și un sensibilizant respirator. Prin urmare, Comisia consideră că este necesar să fie luate măsuri adecvate de protecție pentru a preveni efectele negative asupra sănătății umane, în special în ceea ce îi privește pe utilizatorii aditivului.
Autoritatea a concluzionat că aditivul este eficient ca aditiv zootehnic pentru îmbunătățirea digestibilității furajelor la scroafele care alăptează.
Numele titularului autorizației: BASF SE.
L-triptofanul produs de Escherichia coli CGMCC 7.267, Escherichia coli CGMCC 11 674 sau Escherichia coli KCCM 10 534 a fost autorizat ca aditiv furajer pentru hrana tuturor speciilor de animale.
EFSA a concluzionat că, în condițiile de utilizare propuse, L-triptofanul produs de Escherichia coli CGMCC 7.267, Escherichia coli CGMCC 11 674 sau Escherichia coli KCCM 10 534 nu are efecte adverse asupra sănătății animalelor nerumegătoare, asupra sănătății consumatorilor sau asupra mediului.
Pentru ca să nu prezinte riscuri pentru rumegătoare, L-triptofanul trebuie să fie protejat contra degradării în rumen. Autoritatea a declarat că există riscuri pentru utilizatorii aditivului prin inhalare din cauza nivelurilor endotoxinelor L-triptofanului produs de Escherichia coli CGMCC 7.267, Escherichia coli CGMCC 11 674 sau Escherichia coli KCCM 10 534 și nu a putut exclude riscurile potențiale ale L-triptofanului produs de Escherichia coli CGMCC 11 674 sau Escherichia coli CGMCC 7.267 ca iritant pentru piele și ochi sau ca sensibilizant pentru piele. Prin urmare, Comisia consideră că este necesar să fie luate măsuri adecvate de protecție pentru a preveni efectele negative asupra sănătății umane, în special în ceea ce îi privește pe utilizatorii aditivului.
Chelatul de zinc al lizinei și al acidului glutamic a fost autorizat ca aditiv în hrana tuturor speciilor de animale.
EFSA a concluzionat în avizul său din 2 iulie 2019 (2) că, în condițiile de utilizare propuse, chelatul de zinc al lizinei și al acidului glutamic nu are efecte adverse asupra sănătății animalelor și asupra siguranței consumatorilor. Autoritatea a concluzionat, de asemenea, că aditivul este considerat ca fiind un potențial sensibilizant respirator și pentru piele și a semnalat prezența unui un risc pentru utilizatorii aditivului în cazul inhalării acestuia. Prin urmare, trebuie luate măsuri adecvate de protecție pentru a preveni efectele negative asupra sănătății umane, în special în ceea ce privește utilizatorii aditivului. De asemenea, autoritatea a concluzionat că aditivul respectiv nu prezintă un risc suplimentar pentru mediu în comparație cu alți compuși de zinc și că este o sursă eficace de zinc pentru toate speciile de animale. Autoritatea nu consideră că sunt necesare cerințe specifice pentru monitorizare ulterioară introducerii pe piață.
sursa Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2 octombrie 2020
Consultați AICI lista completă a aditivilor furajeri autorizați de Comisia Europeană.
sursa foto: pexels.com