„Este necesar ca statele membre, în colaborare cu operatorii din sectorul alimentar, să monitorizeze pe parcursul anilor 2025, 2026 și 2027 prezența nichelului în alimente”, potrivit recomandării (UE) 2024/907 a Comisiei din 22 martie 2024 privind monitorizarea nichelului în alimente, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, astăzi, 26 Martie 2024.
Monitorizarea ar trebui să includă suplimentele alimentare, ciocolata, pasta de ciocolată tartinabilă, produsele tartinabile din fructe cu coajă lemnoasă, boabele de cacao, produsele pe bază de cereale (în special cereale pentru micul dejun, fulgi de cereale și produse rezultate din măcinarea ovăzului), supele gata pentru consum, cafeaua, ceaiul, legumele, algele marine, semințele oleaginoase, produsele pe bază de soia, cum ar fi băuturi pe bază de tofu și băuturi pe bază de soia, leguminoasele, fructele cu coajă lemnoasă, peștele și alte fructe de mare.
Statele membre ar trebui, acolo unde este necesar, să colecteze informații cu privire la măsurile de atenuare pentru reducerea nivelurilor de nichel din alimente. Statele membre ar trebui, de asemenea, să se asigure că metodele de atenuare cunoscute sunt promovate și comunicate în mod eficace fermierilor și operatorilor din sectorul alimentar și că aceste măsuri de atenuare sunt puse în aplicare treptat de fermieri și de operatorii din sectorul alimentar.
Este necesar ca statele membre și operatorii din sectorul alimentar să furnizeze autorității datele de monitorizare în mod regulat, împreună cu informațiile și în formatul electronic de raportare stabilit de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), pentru a fi compilate într-o singură bază de date. Pentru eșantioanele de ciocolată, trebuie specificat conținutul de substanță uscată de cacao din eșantion. Pentru eșantioanele de ceai, ar trebui să se specifice tipul sau specia de ceai, inclusiv denumirea sa latină. Totodată, pentru algele marine, trebuie raportată specia, inclusiv denumirea sa latină, precum și faptul dacă datele se referă la alge marine proaspete sau uscate.
Nichelul este o componentă răspândită a scoarței terestre și este omniprezent în biosferă. Prezența sa în alimente poate proveni atât din surse naturale, cât și din surse care țin de activitatea umană.
În 2015, EFSA a adoptat un aviz științific privind riscurile pentru sănătatea publică legate de prezența nichelului în alimente și în apa potabilă. Avizul a identificat toxicitatea pentru reproducere și dezvoltare ca efect critic pentru caracterizarea riscurilor legate de o expunere orală cronică la nichel. O erupție eczematoasă și agravarea reacțiilor alergice au fost identificate ca efect critic pentru expunerea orală acută la nichel în cazul persoanelor cu sensibilitate la acest metal.
Date referitoare la prezența nichelului în alimente și în apa potabilă au fost disponibile în 15 state membre UE. Cu toate acestea, având în vedere că 80 % din totalul de date colectate au fost colectate într-un singur stat membru, autoritatea a concluzionat că ar fi necesar un set de date mai extinse din punct de vedere geografic pentru a verifica prezența nichelului în alimente în întreaga Uniune.
Pentru a colecta mai multe date privind prezența nichelului în alimente, prin Recomandarea (UE) 2016/1111 a Comisiei, statelor membre li s-a recomandat să efectueze monitorizarea prezenței nichelului în alimente în 2016, 2017 și 2018.
Luând în considerare aceste noi date privind prezența și noile informații științifice, la 24 septembrie 2020, EFSA a adoptat o actualizare a evaluării riscurilor prezentate de nichelul din alimente și din apa potabilă.
EFSA a concluzionat că nichelul poate provoca atât efecte cronice, cât și efecte acute. Pe baza efectului cronic critic al pierderii sarcinii, a fost stabilită o doză zilnică tolerabilă (DZT) de 13 μg/kg greutate corporală, iar autoritatea a concluzionat că această DZT a fost depășită la copiii de vârstă mică, la copiii cu vârste cuprinse între 36 de luni și 10 ani și, de asemenea, în unele cazuri, la sugari. Chiar dacă pierderea sarcinii nu este un efect relevant pentru grupele de vârstă mică, DZT protejează și împotriva altor efecte relevante pentru grupele de vârstă mai mică, cum ar fi efectele neurotoxice. Prin urmare, autoritatea a concluzionat că depășirea DZT poate ridica probleme de sănătate în aceste grupe de vârstă tânără.
EFSA a confirmat că efectul critic acut este reprezentat de reacțiile de erupție eczematoasă la nivelul pielii care apar la persoanele cu sensibilitate la nichel, care afectează aproximativ 15 % din populație. EFSA a concluzionat că nivelul cel mai scăzut pentru care este observat un efect advers pentru acest efect este de 4,3 μg nichel/kg greutate corporală și că este necesară o marjă de expunere („MdE”) de 30 sau mai mare pentru a oferi protecție împotriva acestui efect. Această MdE de 30 nu este atinsă la expunerea medie și la expunerea la cea de a 95-a percentilă, ceea ce ridică o problemă de sănătate pentru persoanele cu sensibilitate la nichel.
Ținând seama de datele disponibile privind prezența, în Regulamentul (UE) 2023/915 al Comisiei au fost stabilite niveluri maxime pentru nichelul din diferite produse alimentare.
Cu toate acestea, pentru anumite produse alimentare, care contribuie în mod relevant la expunerea la nichel, datele disponibile privind prezența au fost insuficiente pentru a permite determinarea nivelurilor maxime adecvate. Prin urmare, ar trebui colectate date suplimentare privind prezența în ceea ce privește respectivele produse alimentare. În special, pentru a stabili contribuția diferitelor specii de pește și de fructe de mare la conținutul de nichel al alimentelor pentru copii, peștele și alte fructe de mare utilizate pentru fabricarea acestor alimente ar trebui monitorizate.