- Agricultura este sursa de materii prime pentru bucătăriile restaurantelor: legume proaspete, carne, lactate, ouă, fructe. Este prima verigă a lanțului alimentar, ultima fiind farfuria sau, pentru mai multă rigoare, limba consumatorului.
- În provincia Ponteverda, situată în nord-vestul Spaniei, pe malul Oceanului Atlantic, activitatea agricolă favorizează însă și dezvoltarea unor vietăți nedorite: muștele, o veritabilă pacoste pentru proprietarii de restaurante. Insectele invadează toată regiunea Galicia, în lunile de primăvară și vară, intră în case și în localurile publice, exasperându-i pe locuitori, după cum semnalează publicația spaniolă cope.es.
Invazia muștelor a fost observată de câțiva ani ( primăvara și vara ), în Spania, dar anul acesta fenomenul este fără precedent. Federația Municipiilor și Provinciilor din Galicia a tras un semnal de alarmă din cauza plângerilor locuitorilor din 20 de municipalități, iar Universitatea din Vigo a decis să investigheze fenomenul.
Explicația avansată de site-ul citat este că populația de insecte s-a înmulțit vertiginos, din cauza ”utilizării necontrolate a gunoiului de grajd, provenit din fermele de păsări, de bovine și porci, folosit ca mediu natural de muște pentru a-și depune ouăle”.
Un factor favorizant al înmulțirii fără precedent a muștelor în regiunea Galicia ar fi și creșterea temperaturii, în tot cursul anului, un fenomen pus pe seama schimbărilor climatice.
O angajată a unui restaurant intervievată de cope.es afirmă că nu se mai descurcă cu muștele care ajung, potop, în mâncare.
Ana lucrează în Tomiño, o localitate din Ponteverda, într-un restaurant în care situația este foarte complicată: “Ajung multe insecte în restaurant și acest lucru este neigienic. Muștele cad în mâncarea noastră, pe mese, se lipesc de ferestre. Pentru noi e o problemă” .
“Este foarte neplăcut ce se întâmplă în restaurant, dar oamenii se plâng că în casele lor e la fel”, spune Ana, care precizează că metodele de combatere a insectelor sunt ineficiente.