Carne de miel mai ieftină anul acesta la ciobanii din Mureș/ Fermierii susține că statul nu îi protejează pe ciobani împotriva intermediarilor, care dictează prețul pieței

13.000 de miei sacrificaţi în Alba înainte de Paşte foto Pexels.com/@ Joerg Mangelsen

Crescătorii de oi sunt nemulțumiți că, deși cheltuielile au crescut, prețul la miel, atât în viu cât și sacrificat, s-a redus față de anul trecut cu până la 3 lei kilogramul, anunță Radio Târgu Mureș.

Fermierul Cristian Roman din comuna Berghia susține că statul nu îi protejează pe ciobani împotriva intermediarilor, care sunt cei care dictează prețul pieței, atât la intern cât și la export: „Prețurile sunt mult mai mici, cheltuiala mult mai mare. Kilogramul în viu îl vând cu 22 de lei și anul trecut l-am vândut cu 24 de lei. Și 45 de lei tăiat, iar anul trecut a fost 50 de lei kilogramul. Trei luni de zile durează să crești un miel, și lumea se plânge că e preț mare, dar nu e, să stai toată ziua, că e ploaie că e frig – ați văzut ce vreme a fost. La export am dat cam 150 de bucăți, iar la intermediari merge cu 18 lei kilogramul. Asta nu e reglementat, ar trebui ca statul să pună piciorul în prag, să ne ajute pe noi fermierii, să nu ne mai subjuge, să câștigăm și noi ceva, că vă spun sincer, oieritul într-un an doi dispare”.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mureș a efectuat în ultima lună peste 600 de controale, la unități comerciale și în trafic, pe domenii precum abatorizare, procesare, transport și depozitare a produselor alimentare. S-au aplicat amenzi de peste 300.000 de lei, a precizat directorul adjunct al DSVSA Mureș, Lucian Goga: „Inspectorii au aplicat 29 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 305.600 de lei, confiscându-se 367 kg alimente neconforme. Au fost emise ordonanțe de suspendare temporară a activității pentru trei operatori economici. Deficiențele constatate s-au referit la igienă și întreținere necorespunzătoare a spațiilor și echipamenmtelor, valorificarea alimentelor fără elemente de identificare, nerespectarea condițiilor de depozitare a alimentelor, neefectuarea acțiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare, comercializarea în alte spații decât cele aprobate sau lipsă viză pe autorizația de transport”. Până astăzi, în cele 6 abatoare autorizate din Mureș s-au sacrificat peste 4.500 de miei. Anul acesta, în județ nu au fost amenajate puncte tempoare pentru sacrificare.

Pentru reducerea riscurilor de îmbolnăvire, mureșenii sunt sfătuiţi să cumpere produse alimentare destinate consumului doar din unităţi sau spaţii autorizate, care funcţionează sub control sanitar-veterinar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *