‘Mustamakkara’, cârnatul finlandez care se consumă cu sos de merișoare și lapte rece. Este originar din patria lui Moș Crăciun

carnat finlandez Sursa foto: El Pais

Finlanda, țara saunei și a lui Moș Crăciun, are în gastronomia sa un preparat numit mustamakkara (ce înseamnă literalmente, „cârnat negru”), ce prezintă similitudini evidente cu tradiționala morcilla, consumată în multe locuri din Spania, relatează El Pais. Sau sângeretele românesc. Nu doar culoarea sa neagră și forma alungită sunt asemănătoare, ci și faptul că sângele de porc este ingredientul principal. În plus, se realizează prin umplerea intestinelor acestui animal.

Totuși, există și diferențe, cum ar fi prezența secarei măcinate în compoziție. Diferența majoră între mustamakkara și oricare dintre tipurile de morcilla spaniolă este modul în care se servește de obicei. Finlandezii obișnuiesc să o consume cu gem de merișoare roșii și un pahar de lapte rece. Da, ați citit bine, un pahar de lapte rece. Totul are un motiv.

Dar mai întâi, trebuie văzut puțin contextul.

Finlandezii sunt adevărați consumatori de cârnați (makkara, în finlandeză), de care dispun într-o varietate imensă. Există cârnați clasici din carne, de vită, porc sau ren, vegani, din cartofi, cu sau fără condimente, care includ brânză etc. Îi consumă atât ca fel principal, cât și ca garnitură și, chiar, mulți îi savurează cu o băutură rece după ce au petrecut timp în saună.

Dintre toți, mustamakkara este probabil cel mai tradițional datorită istoriei sale. Există referințe că un aliment asemănător era deja comercializat în unele piețe din sud-vestul acestei țări scandinave în secolul XVI, deși rețeta actuală, mai extinsă și populară, este mult mai recentă, din sfârșitul secolului XIX. În orice caz, au apărut din necesitatea de a valorifica toate și fiecare parte a animalului sacrificat, așa cum se întâmplă și în alte țări cu preparate în care sângele animalelor este o parte esențială.

Tampere – patria cârnatului finlandez

Cârnatul „neagru” finlandez are o denumire de origine foarte specifică: Tampere, un oraș situat la 170 de kilometri nord-vest de capitala Helsinki. Locuitorii sunt atât de mândri de el încât îl consideră cel mai important patrimoniu gastronomic al lor. De fapt, aici a fost înființată în 1953 Tapola, principala companie producătoare a acestui preparat. Mustamakkara ambalată și pre-gătită aici, din care produc 5.000 de kilograme zilnic, se găsește în aproape toate supermarketurile din țară. Fondatoarea, Kyllikki Tapola, decedată în 2018, era cunoscută ca ”mama cârnatului negru”, tocmai pentru că a popularizat consumul acestuia în întreaga țară în a doua jumătate a secolului trecut.

În Tampere, mustamakkara se consumă de obicei ca mic dejun târziu sau la prânz și se oferă la chioscurile de mâncare de pe stradă. Cu toate acestea, cel mai bun loc pentru a o încerca este, fără îndoială, orice tarabă din piețe (kauppahalli). Acolo, clienții indică bucata de pe tejghea pe care o doresc sau cer o porție de un anumit preț (cererea după greutate un pera se obișnuiește). Se servește de obicei cu farfurii și tacâmuri din plastic pentru a fi consumată la mesele din piață sau o înfășoară într-un hârtie pentru a o putea mânca pe stradă. Desigur, întotdeauna cu gem de merișoare roșii, uneori cu piure de cartofi și, dacă se cere, un pahar de lapte rece.

Chef-ul și comunicatorul american Anthony Bourdain a numit acest preparat pe rețelele sociale drept unul dintre „lucrurile bune” din Finlanda, alături de o fotografie care arăta mai multe dintre aceste cârnați peculiari încă fumegând înainte de a fi mâncați.

Cum se gătește cârnatul negru

Cea mai bună modalitate de a îl savura este, de fapt, imediat după ce a fost gătit. Deși poate fi copt, gătit la grătar sau chiar încălzit în microunde, adepții ”religiei” mustamakkara consideră că astfel își pierde din aroma sa distinctivă și, mai ales, din textura caracteristică. De aceea, recomandă să îl încălziți într-o tigaie cu puțin ulei timp de aproximativ trei minute pentru a obține o crustă crocantă la exterior, dar să rămână suculent la interior. O altă opțiune este să îl puneți într-o tigaie cu puțină apă și să îl acoperiți timp de cinci minute, lăsând ocazional să iasă excesul de abur. Astfel, spun ei, rămâne mai fraged.

În ambele cazuri, rezultatul final este deosebit. Mai blând decât majoritatea morcilelor spaniole, gustul este și mai temperat de nota fructată și ușor acidă dată de sosul de merișoare roșii. Înghițitura de lapte rece completează experiența gastronomică. Pentru finlandezi și, în special, pentru locuitorii din Tampere, cârnatul lor negru devine astfel o delicatesă. Nu se știe dacă Moș Crăciun are aceeași părere sau preferă în continuare fursecurile cu lapte.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *