Mureş: Case tradiţionale săseşti din Filitelnic, restaurate pentru includerea într-un circuit turistic/ Vizitatorii vor savura mâncare tradițională, produsă aici

sate sasesti Foto: Facebook

Un cuplu stabilit în satul Filitelnic, comuna Bălăuşeri, Elek Zoltan Jakab şi Anna Huber, şi-a propus să restaureze cât mai multe case tradiţionale săseşti din această localitate, atât pentru includerea acestora în circuitul turistic, cât şi pentru salvarea unui stil arhitectural aparte, care începe să se piardă, transmite Agerpres.

“Majoritatea caselor din Filitelnic aveau stilul acela specific, cu acoperişul de la stradă un pic teşit. Din păcate, prin anii 50-60, înainte de plecarea saşilor, majoritatea caselor au suferit o modificare, proprietarii au schimbat aspectul, mai ales frontul din faţă. Au renunţat la geamurile acestea cu boltă şi au pus geamuri mari, pătrate, au stricat zidurile din faţă şi astfel s-a pierdut foarte mult din aspectul iniţial. Saşii aveau un stil cu nişte pătrăţele interesante, însă au schimbat aspectul total. Era o modă atunci. Noi, după ce am cumpărat prima casă săsească, am încercat, timp de doi ani, să-i redăm aspectul de odinioară şi, în mare parte, am reuşit. Dar mai avem încă mult de lucru. Acum mai avem un proiect, am achiziţionat încă trei astfel de case, cu mare dificultate, recunosc. Şi având în vedere că suntem chiar în centrul satului, atunci când renovezi o casă aici, în preajma bisericii fortificate, trebuie să-i dai forma pe care a avut-o. Iar dacă păstrezi forma, eşti scutit de nişte autorizaţii care altfel te pot ţine în loc. E destul de greu şi de costisitor, pentru că nu ai voie să foloseşti beton sau materiale moderne. Foarte mulţi cred că au renunţat din această cauză şi încep să folosească termopane şi alte materiale, iar astfel se pierde total stilul. Acesta a fost un sat săsesc şi noi avem o viziune ca în următorii cinci-şase ani, cel puţin centrul, de o parte şi de alta a pârâului, să redevină ceea ce a fost cândva”, a declarat, pentru AGERPRES, Elek Zoltan Jakab.

Deşi nu s-a născut în acest sat, Elek Zoltan Jakab, care este absolvent al unei facultăţi de istorie, însă care lucrează într-un domeniu tehnic, spune că s-a îndrăgostit iremediabil de acest loc, mai ales că acum este responsabil şi pentru restaurarea bisericii fortificate din Filitelnic, care începe să atragă turişti.

“Avem foarte mulţi oameni care au fost aici ca vizitatori, care au spus că ar sta aici mai ales în perioada verii sau în alte perioade ale anului, doar pentru a vedea turnul bisericii sau să se plimbe să vadă împrejurimile. Le place stilul ăsta de casă, acest stil vechi, tradiţional, fiind interesaţi şi de poveştile din spatele unor fotografii. Pe lângă farmecul Bisericii Evanghelice, care acum este în restaurare, după ce a fost pe punctul de a fi demolată, savurează din plin şi mâncarea tradiţională, pâine de casă, slănină, ceapă, ţuică, din tot ce e de-a casei. Noi astea, deocamdată, le putem produce, le putem face, avem nevoie numai de spaţiu. Acum spaţii avem, dar necesită renovare. Deocamdată vom face asta la un nivel micuţ, adică nu ne extindem foarte mult. Să vedem cum porneşte şi câţi turişti o să avem. Eu sunt convins că o să avem un cerc mai restrâns de clienţi, dar care va reveni în permanenţă aici”, a afirmat Elek Zoltan Jakab.

Tot acest efort de restaurare a caselor săseşti, a adăugat el, nu ar fi fost posibil fără ajutorul partenerei sale, Anna Huber, specializată în fizica clădirilor, care după mai bine de 30 de ani petrecuţi în Germania a ales să se mute la Filitelnic.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Anna Huber, care s-a născut la Sovata şi a emigrat în Germania alături de familia ei, în urmă cu 33 de ani, a spus că a vizitat acest sat după ce a aflat de existenţa bisericii fortificate, construită în secolul al XV-lea, în stil gotic. Aici l-a întâlnit pe Elek, care era implicat în salvarea bisericii, şi astfel a decis să se mute din nou în România, de data aceasta la Filitelnic.

Anna Huber a spus că în prima casă săsească pe care a achiziţionat-o în urmă cu doi ani a investit deja de trei ori preţul de cumpărare pentru a o aduce la forma tradiţională, până acum investiţia fiind de circa 130.000 de euro.

“M-am născut la Sovata şi când am avut 14 ani părinţii mei au plecat în Germania. Am mers şi eu cu ei, dar inima întotdeauna mi-a fost aici, în România, în zona asta. Iar acum, când copiii mei merg pe drumurile lor, eu am revenit aici. La Filitelnic am venit prima dată să văd biserica şi mi-a plăcut satul foarte mult. Am întrebat dacă este vreo casă de vânzare, m-am uitat în zona Sibiului şi la Braşov, dar nu am văzut aşa case frumoase. Şi la Sovata îmi place, dar aici îmi place mult mai mult. Am găsit aici o casă de vânzare şi după ce am cumpărat-o am avut foarte mult de lucru. Nu s-a văzut prima dată ce probleme are, dar când ne-am apucat de lucru găseam probleme peste tot şi şobolani şi apă, de toate. În cele din urmă investiţia a fost foarte mare. Nu ne-am gândit că trebuie să facem atâtea, dar am făcut şi nu îmi pare rău. Am restaurant tot, începând de la pivniţă până în pod, totul a trebuit înlocuit, numai zidurile au rămas. În cele din urmă i-am redat aspectul”, a declarat Anna Huber.

Pe lângă cele trei case care urmează să fie restaurate, Anna Huber şi Elek Zoltan Jakab au închiriat şi casa parohială de lângă biserica fortificată, astfel încât să poată dezvolta un plan privind dezvoltarea turismului în zonă, care să atragă inclusiv voluntari care să se implice în efortul de restaurare a Bisericii Evanghelice.

Biserica a fost construită în secolul al XV-lea, în stil gotic, are un cor poligonal şi un turn pentru clopotniţă, iar în anul 1780 corul şi sala au fost acoperite cu bolţi în cruce, cu arce dublouri. Fortificaţia care înconjoară biserica şi turnul are o incintă poligonală, un turn al porţii, construit în anul 1653, şi un turn de apărare, la nord de biserică.

Din datele parohiei evanghelice, acoperişul turnului a fost refăcut în 1787, iar în 1969 s-au făcut reparaţii majore la turn şi biserică.

Începând cu anul 1980, când comunitatea săsească a început să emigreze în Germania, şi mai ales după 1990, când s-a produs o plecare în masă a saşilor, biserica s-a degradat considerabil, bolta sălii s-a prăbuşit parţial, iar turnul şi zidul de incintă s-au degradat.

Asociaţia ARCUS din Târgu Mureş a reuşit, în urma unui proiect de intervenţie de urgenţă, finanţat de Institutul Naţional al Patrimoniului, să salveze biserica de la prăbuşire, însă proiectul este departe de a fi finalizat.

Ansamblul fortificat din Filitelnic este format din biserică, şcoală şi o casă parohială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *