Multe branduri de cafea decofeinizată ar putea fi nesigure pentru consumul uman / În multe cazuri, în proces este folosită clorură de metilen, substanță folosită inclusiv la îndepărtarea vopselei

cafea decofeinizată, sanatate, clorura de metilen

Mai multe organizații americane solicită FDA (Food and Drug Administration) să interzică clorura de metilen, un compus chimic utilizat în procesul de decofeinizare a cafelei, transmite Food&Wine.

Boabele de cafea decofeinizate sunt boabe de cafea standard cu cofeina eliminată. Modul în care această substanță este eliminată poate fi controversat. Substanțele chimice utilizate în acest proces au fost legate de mai multe riscuri pentru sănătate, care pot fi îngrijorătoare, de exemplu, pentru cei 26 de milioane de americani care beau cafea decofeinizată în fiecare zi. Discuțiile recente despre interzicerea clorurii de metilen, un posibil cancerigen adesea utilizat în procesul de decofeinizare, au derutat și îngrijorat băutorii de cafea fără cofeină.

Ce este metoda europeană de decofeinizare?

Metoda europeană de decofeinizare, numită și extracția cu solvent indirect, este o modalitate obișnuită de a elimina cofeina din boabele de cafea înainte de prăjire. Utilizată pe scară largă (nu doar în Europa), aceasta este metoda de decofeinizare care îi îngrijorează pe activiștii de mediu și de sănătate. Acest proces începe prin fierberea boabelor de cafea și apoi înmuierea boabelor în substanțe chimice, cum ar fi clorura de metilen sau acetatul de etil (utilizat și în îndepărtarea lacului de unghii). Acești compuși se leagă de cafeina din boabe, o extrag și apoi boabele sunt clătite pentru a îndepărta reziduurile chimice, fiind ulterior uscate și prăjite.

Ce este clorura de metilen, compusul chimic utilizat în procesul de decofeinizare?

Clorura de metilen, numită și diclormetan, este un compus chimic. Este un lichid limpede care, pe lângă eliminarea cofeinei din cafea, este utilizat și în produsele de îndepărtare a vopselelor, decapanții de vopsea, produsele de curățare a metalelor și produsele farmaceutice.

Deși acest lucru nu poate suna foarte atrăgător pentru o băutură de dimineață, Societatea Americană de Chimie spune că, în ciuda faptului că substanța chimică este potențial cancerigenă, eliminarea substanțelor chimice reziduale din cafea nu prezintă un pericol: este destul de ușor să se facă clorură de metilen sigură pentru consumul uman, deoarece „volatilitatea solventului facilitează îndepărtarea solventului rezidual”. Și orice solvent rămas „este cu mult sub concentrația de 10 ppm permisă de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente”.

Care sunt efectele nocive ale clorurii de metilen asupra corpului uman?

Clorura de metilen poate fi dăunătoare oamenilor. Lichidul incolor s-a dovedit că provoacă leziuni oculare, cutanate, hepatice și cardiace, potrivit CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Expunerea directă la substanța chimică poate provoca, de asemenea, somnolență, amețeli, amorțeală, furnicături ale membrelor și greață. Iar „expunerea severă” poate prezenta pericole mai periculoase și chiar poate duce la pierderea cunoștinței și moarte.

Citește și: Adăugarea de pudră de cacao la cafeaua de dimineață poate accelera metabolismul și ajuta la slăbit / Acest superaliment este bogat în antioxidanți

Consumatorii nu sunt de obicei expuși la astfel de niveluri ridicate de clorură de metilen, iar riscurile sunt mai mari pentru lucrătorii din domeniul farmaceutic, lucrătorii din fabrici și cei care lucrează în construcții.

Ce se face în acest sens? Și ce se întâmplă cu petiția împotriva clorurii de metilen?

În ianuarie 2024, FDA a depus o petiție care propune o schimbare majoră a reglementărilor privind aditivii alimentari. Petiția solicită ca solvenții, inclusiv clorura de metilen, benzenul, diclorura de etilenă și tricloretilena, să fie interziși sau restricționați în alimentele și medicamentele americane, deoarece acești compuși au fost legați de apariția cancerului la oameni și animale. Inițiativa este susținută de mai multe organizații.

Există și alte modalități de decofeinizare a cafelei? Ce este decofeinizarea naturală?

Metoda europeană standard de decofeinizare, folosind clorură de metilen, nu este singura.

Procesul de decofeinizare cu CO2 și metoda apei elvețiene sunt două modalități populare, fără substanțe chimice, de a elimina cofeina din boabele de cafea. Metoda CO2 aburește sau înmoaie boabele de cafea neprăjite și apoi pompează dioxidul de carbon într-un recipient, creând în esență o apă spumantă care scurge cofeina din boabe. Apa netoxică este apoi aruncată și boabele decofeinizate sunt gata pentru prăjire. Procesul Swiss Water este o metodă mai lentă, care pune boabele verzi de cafea în apă și permite cofeinei să se absoarbă pe parcursul mai multor ore.

Ce pot face băutorii de cafea decofeinizată îngrijorați?

Îngrijorat de ceea ce este în cafeaua ta fără cofeină? Nu ar trebui să fii. Pe piață există produse care nu au fost decofeinizate cu clorură de metilen, inclusiv de la Starbucks și Nescafe, potrivit organizației Clean Label Project.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *