Cinci loturi de moluște bivalve vii provenite din Bulgaria au fost analizate de comerciant, în cadrul programului propriu de control/ Company’s own check și a rezultat că trei loturi au avut concentrații de E.Coli ( o bacterie dăunătoare sănătății umane ) peste nivelul maxim admis.
Un lot a fost depistat cu 5.400 MPN ( Most Probable Number/Numărul cel mai probabil ) de bacterii/100 g, nivelul maxim acceptat fiind de 230 MPN/100 g.
Cel de-al doilea lot neconform a avut 1.300 MPN/100 g, în timp ce în al treilea lot neconform au fost detectate 260 MNP/100 g.
În celelalte două loturi, concentrația de E.Coli a fost sub nivelul maxim admis: 20 MPN/100 g, respectiv 140 MPN/100 g.
România a notificat miercuri, 28 august, Comisia Europeană și a calificat alerta alimentară la nivelul maxim, grav.
Potrivit notificării înregistrate în sistemul european de alertă, ”produsul, probabil, nu se mai află pe piață”.
Potrivit unui raport recent publicat de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor ( EFSA ), este de așteptat să crească în fructele de mare extrase din Marea Neagră prevalența unui alt gen de bacterii, Vibrio, din cauza schimbărilor climatice:
”Prevalența bacteriilor din genul Vibrio în fructele de mare este de așteptat să crească atât la nivel global, cât și în Europa, din cauza schimbărilor climatice, în special în apele cu salinitate scăzută sau salmastre (întâlnite, în special, în zonele unde un fluviu se varsă în mare sau ocean, n.m.).
Din cauza frecvenței tot mai mari a fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, în ultimii 20 de ani, Europa a înregistrat o creștere a infecțiilor cu Vibrio. Apele de coastă mai calde au dus la o lărgire a zonelor în care bacteriile Vibrio se pot înmulți, rezultând un risc mai mare de infecții, prin consumul de fructe de mare contaminate. Regiunile care sunt deosebit de expuse riscului includ zonele cu ape salmastre sau cu salinitate scăzută (de exemplu, Marea Baltică, apele de tranziție ale Mării Baltice și ale Mării Nordului și Marea Neagră), precum și zonele de coastă cu afluxuri mari de râuri”.