„Nu există niciun motiv de îngrijorare pentru publicul consumator. Este o boală strict a animalelor, nu se transmite la om, nu se transmite nici măcar prin produsele derivate, lapte și carne”, a declarat ministrul adjunct pentru Dezvoltarea Agricolă și Alimentație din Grecia, Christos Kellas, pentru postul de radio Parapolitika 90.1, referitor la cazurile de pestă apărute la ovinele și caprinele din regiunea Thessalia. „În rest, este o boală îngrozitor de contagioasă, se transmite doar de la oi și capre la oi și capre”, a continuat oficialul grec, potrivit Rador Radio România.
În același timp Christos Kellas a precizat: „Cum anume a venit boala, dacă a venit din România, nu știm, există unele indicii. Controlul epidemiologic continuă, a intervenit și procurorul în privința modului de proveniență”.
„Solicităm tuturor crescătorilor de animale să anunțe serviciul veterinar atunci când văd cel mai mic simptom de suspiciune de pestă”, a subliniat ministrul adjunct pentru dezvoltare agricolă și alimentație.
Extrase din interviul acordat de Christos Kellas pentru Parapolitika 90.1, în ceea ce privește pesta micilor rumegătoare din Thessalia:
Chr. Kellas: Am avut 10 cazuri în districtul municipal Kalambaka, avem 3 cazuri în districtul periferic Elassona și avem și 4 cazuri în districtul periferic Tempi, în zona Sykouri.
În momentul de față avem cazuri pozitive în UE doar în România. Importuri de oi și miei din țări terțe, Albania, Turcia și altele, nu se fac în această perioadă din cauza stării de sănătate a animalelor din aceste zone. Cum anume a venit boala, dacă a venit din România nu știm, există unele indicii. Controlul epidemiologic continuă, a intervenit și procurorul în privința modului de proveniență.
Chr. Kellas: Nu există niciun motiv de îngrijorare pentru publicul consumator. Este o boală strict a animalelor, nu se transmite la om si nici prin lapte și derivate din carne. În rest, este o boală îngrozitor de contagioasă, se transmite doar de la oi și capre la oi și capre. La un eșantion pozitiv, întregul efectiv este omorât pentru că este teribil de contagios, are și o rată de mortalitate foarte mare, după care urmează îngroparea în condiții sanitare conform reglementărilor.
Solicităm tuturor crescătorilor să anunțe serviciul sanitar-veterinar atunci când văd cel mai mic simptom de suspiciune de pestă. Scopul este pentru început limitarea bolii și într-o a doua fază eradicarea bolii.
Întrebat dacă se vor plăti despăgubiri, Christos Kellas a declarat: Sunt prevăzute despăgubiri. Am declarat din prima clipă, noi, guvernul, că vom fi alături de fermierii noștri. Nu au de ce să se teamă, trebuie să coopereze, vor exista compensații, dar trebuie mai întâi să avem amploarea pagubelor care se vor produce.
Este cea mai mare operațiune veterinară care a avut loc vreodată în Grecia. În momentul de față peste 100 de medici veterinari cu 35 de echipaje se află în Thessalia și prelevează probe conform controlului epidemiologic.