Ne putem aștepta la schimbări majore în privința politicilor agroalimentare în mandatul noii Comisii Europene, rezultat în urma alegerii noului Parlament UE? Multe sunt așteptările și la fel de multe întrebările pe această temă, într-un context general tot mai complicat de crizele politice dar și de problemele climatice la nivel planetar, care a dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor la mâncare, cu toate tensiunile sociale care derivă.
În acest context, capătă importanță cuvintele ministrului italian al Agriculturii, Francesco Lollobrigida, în cadrul intervenției sale la Barcelona, la cel de-al XX-lea Forum de Dialog Spania-Italia, alături de omologul său spaniol, Luis Planas. Întâlnirea dintre cei doi are pe agendă discuții legate de rolul guvernelor celor două țări în fața provocărilor legate de „suveranitatea alimentară”.
„Cu noua Comisie Europeană, observ un schimbare de abordare în privința temelor strategice. În urmă cu un an și jumătate, Italia a înființat Ministerul Suveranității Alimentare nu pentru a se opune siguranței alimentare, ci ca o resursă pentru a garanta nu doar aprovizionarea, ci și libertatea de a alege ce să mănânce și ce să producă”, a declarat Lollobrigida, conform agenției Ansa. „Europa nu poate renunța la suveranitatea alimentară”, a mai adăugat el.
„Fosta Comisie a avut o abordare ideologică”
Declarația vine într-un context deloc oarecare, în care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află în capitala Uruguayului, Montevideo, pentru a participa la un summit în cadrul căruia se așteaptă importanți pași înainte legat de semnarea acordului de liber schimb cu Mercosur, statele cele mai importante din America Latină.