Milioane de lucrători agricoli imigranți sunt exploatați în Europa. Între ei se află și mulți români

Sursa: Pexels

Industria agricolă europeană utilizează 2,4 milioane de imigranți care cultivă și recoltează fructe și legume în Europa, arată un raport al organizației Oxfam. Documentul, intitulat „Esenţiali, dar invizibili şi exploatați”, analizează încălcarea sistematică a drepturilor lucrătorilor, arata Efeagro.com, care citează studiul.

Care este situația în țările vestice

Ultimele statistici evidențiază că unul de patru lucrători în sectorul agricol european este imigrant, iar fără aportul acestora recoltele ar rămâne nestrânse, așa cum s-a întâmplat în perioada pandemiei. În cele 9 țări examinate – Finlanda fiind o excepție – lucrătorii imigranți nu primesc nici măcar salariul minim, iar femeile sunt plătite mai puțin decât bărbații. De pildă în provincia spaniolă Huelva, femeile câștigă jumătate din salariul bărbaților, iar în Italia vorbim de o diferență de 30%.

În situațiile în care lucrătorii au protestat sau au intrat în grevă au fost reclamate destule cazuri de abuz, inclusiv sexual, tehnici de intimidare și violență.În general, locurile de cazare a lucrătorilor sunt aglomerate, scumpe și izolate, iar femeile au denunțate că sunt șantajate sexual de către supraveghetori pentru a primi condiții de cazare mai ieftine sau mai bune. Mulți lucrători trăiesc în containere transformate în spații de cazare improvizate, cărora le lipsesc sisteme adecvate de apă, încălzire și colectare a reziduurilor, existând riscul de a izbucni în incintă incendii sau epidemii.

Angajații cu permis temporar de muncă sau cu statut nereglementar, fără contract, se confruntă cel mai des cu situații de exploatare. Culegătorii de fructe din Thailanda, ca să dăm un exemplu, lucrează zilnic până la 19 ore în Suedia.

Accidentele și rănirile sunt frecvente și angajatorii nu au pregătire adecvată pentru a-i ajuta sau echipament de protecție, în Spania și Italia existând numeroase cazuri de acest tip. Raportul menționează și situația lucrătorilor care au fost contaminați cu pesticide și cazul unui bărbat care a decedat pentru că nu i s-a pus la dispoziție apă pe toată durata zilei de muncă la temperaturi de 44 de grade.

Rețelele de sclavi moderni profită de această situație

Presa spaniolă a reflectat în ultima lună cazul muncitorilor africani din Lleida veniți temporar la cules de fructe și cărora nu li se asigură cazare. Oamenii dorm pe băncile sau în parcurile din oraș, folosesc toaletele cafenelelor și se spală în fântânile publice.

Sau și mai grav, oamenii neștiutori cad pradă unor infractori ce colaborează cu proprietarii de terenuri. În februarie 2024 poliția spaniolă a destructurat o rețea de trafic de lucrători agricoli care acționa în zona Sevilla. Muncitorii, români și moldoveni, lucrau, conform Diariodesevilla.es de dimineață până seara, erau foarte prost plătiți, nu li se dădea mâncare pe care trebuiau  și-o caute prin gunoaie și nu li se permitea să ia nicio pauză. Practic, trăiau într-o formă de sclavie.

Specialiștii consideră că „liderii europeni nu mai pot ignora mult timp exploatarea din industria agricolă” și susțin că „speră” ca în noua legislatură, UE „să poată rezolva această situație de o maniera corectă și unitară la nivelul tuturor țărilor europene”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *