Mii de decese din Marea Britanie ar putea fi asociate consumului de alimentele ultraprocesate

Sursa foto: Pexels Sursa foto: Pexels

Mii de decese survenite în fiecare an în Regatul Unit ar putea fi legate de consumul de alimente ultraprocesate (AUP), sugerează rezultatele unui studiu, relatează luni DPA/PA Media, transmite Agerpres.

Experţii din spatele studiului au declarat că există o relaţie între persoanele care consumă AUP şi un risc crescut de deces prematur.

AUP, care includ îngheţată, carne procesată, pâine produsă în masă şi băuturi carbogazoase, au fost asociate anterior cu o sănătate precară, inclusiv cu un risc crescut de obezitate, boli cardiovasculare, cancer şi deces prematur.

Astfel de alimente conţin adesea niveluri ridicate de grăsimi saturate, sare, zahăr şi aditivi, ceea ce, potrivit experţilor, lasă mai puţin loc în dieta oamenilor pentru alimente mai nutritive.

De asemenea, aceste alimente tind să includă aditivi şi ingrediente care nu sunt utilizate atunci când mâncarea este gătită acasă, cum ar fi conservanţi, emulgatori, coloranţi şi arome artificiale.

Cu toate acestea, unii experţi spun că nu este clar de ce AUP sunt asociate cu o sănătate precară şi se întreabă dacă nu cumva acest lucru este cauzat de procesare sau de faptul că oamenii aleg alimente bogate în grăsimi, zahăr şi sare, în loc să opteze pentru variante mai nutritive.

În noul studiu, publicat în American Journal of Preventive Medicine, experţii solicită guvernelor să emită recomandări dietetice care vizează reducerea consumului de AUP.

Ei au analizat date prelevate din opt ţări şi au descoperit că AUP reprezintă până la 53% din aportul energetic al persoanelor din Marea Britanie – al doilea cel mai mare procent observat în studiu, după Statele Unite, cu 55%.

Decesele premature atribuibile AUP au variat de la 4% din decesele premature în medii cu consum mai scăzut, cum ar fi Columbia, până la 14% în Marea Britanie şi SUA.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Cercetătorii au sugerat că, în 2018/2019, aproximativ 17.781 de decese premature survenite în Marea Britanie ar fi putut fi asociate AUP.

Conducătorul studiului, Eduardo Nilson, de la organizaţia ştiinţifică Oswaldo Cruz Foundation din Brazilia, a declarat că în urma studiului s-a constatat că “fiecare creştere cu 10% a participării AUP la alimentaţie accentuează riscul de deces din toate cauzele cu 3%”.

Stephen Burgess, statistician în cadrul MRC Biostatistics Unit de la Universitatea Cambridge, a declarat: “Acest tip de cercetare nu poate dovedi că acest consum de alimente ultraprocesate este dăunător, dar oferă dovezi care asociază consumul (de AUP, n.r.) de rezultate mai slabe în materie de sănătate”.

“Este posibil ca adevăratul factor de risc cauzal să nu fie alimentele ultraprocesate, ci un factor de risc conex, cum ar fi condiţia fizică – iar alimentele ultraprocesate să fie pur şi simplu un martor
nevinovat”, a adăugat el.

Cercetătoarea Nerys Astbury, profesoară la Universitatea din Oxford, a declarat: “Acest studiu se adaugă la setul de dovezi privind asocierea dintre AUP şi sănătatea precară şi boli”.

“Studiile de până acum nu au reuşit să determine cu certitudine dacă efectele AUP sunt independente de efectele deja existente ale dietelor bogate în alimente cu densitate energetică mare şi care conţin cantităţi importante de grăsimi şi zahăr”, a adăugat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *