Toate sticlele de ulei de măsline și de alte tipuri de ulei analizate au fost depistate conținând microplastic, relevă un foarte recent studiu realizat în Italia. Particulele de plastic au fost depistate în ulei indiferent de tipul de ambalaj (sticlă sau plastic). Problema microplasticului – fragmente de dimensiuni mai mici de 5 milimetri, începe să îngrijoreze lumea oamenilor de știință, pentru că este prezent în mediul înconjurător – apă, sol, aer, și aparent nu are soluții; tot mai multe studii au identificat acest tip de particule în alimente și, mai rău, în organele umane.
Un studiu recent realizat de Universitatea din Bologna a constatat prezența acestor microparticule de plastic în uleiurile vegetale, inclusiv uleiul de măsline provenind din Italia și Spania. Studiul a analizat mostre de ulei de măsline extravirgin, ulei de măsline, ulei de floarea soarelui și ulei din amestec de semințe, ambalate atât în PET, cât și în ambalaje de sticlă. Metoda utilizată a fost în cinci faze, necesare pentru identificarea și catalogarea microplasticului prezent.
Etapele studiului
În primul rând, uleiul a fost diluat cu un amestec de etanol și n-hexan pentru a ajuta la separarea particulelor. Ulterior, amestecul diluat a fost omogenizat pentru a le distribui uniform în interiorul acestuia. Următoarea fază a presupus filtrarea în vid folosind filtre de siliciu macroporos cu un diametru al porilor de 5 microni. Microplasticul, fiind mai mari decât porii filtrului, a fost reținut, în timp ce uleiul a trecut.
Particulele de plastic au fost apoi clătite bine cu etanol pentru a îndepărta orice reziduu de ulei. În cele din urmă, microplasticul colectat a fost analizate utilizând o tehnică numită spectroscopie automată μ-FTIR. Aceasta a făcut posibilă identificarea tipurilor de plastic prezente și listarea lor pe forme și dimensiuni.
Particulele identificate au fost în principal fragmente mai mici de 100 de microni, compuse din polietilenă (50,3%) și polipropilenă (28,7%), două tipuri de plastic utilizate în mod obișnuit în ambalaje. Nu au fost găsite diferențe semnificative în ce privește cantitatea de microplastic în funcție de diferitele tipuri de ulei sau între cele în PET și cele în sticlă.
Contaminarea nu este de la ambalaj
Acest fapt sugerează un fapt care generează preocupare: contaminarea cu microplastic este probabil să aibă legătură cu procesul de producere a uleiului sau de îmbuteliere, și mai puțin cu tipul de ambalaj.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica sursele specifice de contaminare și pentru a dezvolta strategii de limitare a problemei. Prezența microplasticului în uleiurile vegetale și, în general, în alimentele pe care le consumăm reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea umană.
Particulele de plastic pot fi ingerate și acumulate în corpul nostru fără să ne dăm seama, cu potențiale efecte negative asupra sănătății. Dincolo de impactul cunoscut asupra mediului.
Cercetătorii implicați în studiu recomandă un efort conjugat de limitare pe cât posibil a microplasticului: practici de producție mai durabile, din partea companiilor și reglementări mai stricte pentru a limita utilizarea plasticului, din partea factorului politic. Dincolo de care, fiecare poate contribui prin gesturile cotidiene: alegând produse cât mai puțin ambalate sau ambalate folosind materiale reciclabile.
Sursa foto: unsplash.com