Micotoxine descoperite în produsele vegetale care imită carnea / Experții solicită autorităților să monitorizeze mai strict sectorul alimentelor alternativă, aflat în plină dezvoltare

vegetarieni, vegani, produse pe baza de plante, legume foto: affidiajournal.com

Consumul de produse vegetale care imită carnea este în creștere la nivel mondial, dar evoluția nu este atât de convingătoare încât să-i îngrijoreze pe crescătorii de animale și pe procesatorii de carne că și-ar putea vedea afacerile afectate în mod semnificativ. 

În schimb, vegetarienii și veganii ar putea avea un pic de teamă față de inamicii invizibili care s-ar putea ascunde în produsele preferate de ei: micotoxinele. 

Un studiu recent publicat în jurnalul  Environmental International a scos în lumină potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu consumul de produse alternativă pe bază de plante, imitații ale produselor din carne, informează site-ul affidiajournal.com.

Deși beneficiile reducerii consumului de carne sunt dezbătute pe scară largă, a fost acordată puțină atenție riscurilor pe care le prezintă consumul extins de înlocuitori pe bază de plante. Studiul invocat s-a concentrat pe prezența și co-prezența a șaisprezece micotoxine în 105 produse alternativă la carne făcute din grâu, leguminoase și legume în Italia.

Micotoxinele sunt substanțe toxice produse de ciuperci și pot avea diverse efecte adverse asupra sănătății umane, incluzând citotoxicitatea, modularea imunității, genotoxicitatea și chiar carcinogenitatea. 

Prezența micotoxinelor în leguminoase, legume și gluten de grâu, care sunt utilizate în mod obișnuit ca ingrediente în produsele alternativă la carne prezintă un risc semnificativ pentru sănătate”, susțin autorii studiului.

Concluziile studiului au arătat că micotoxinele au fost prezente în cantități diferite în produsele testate. În timp ce unele micotoxine au avut niveluri scăzute de apariție, altele au fost găsite într-o proporție semnificativă în  probele analizate. Co-prezența micotoxinelor a variat de la combinații binare până la amestecuri de douăsprezece micotoxine.

Studiul a indicat, de asemenea, că riscul potențial de cancer hepatic de la expunerea la aflatoxina B1 ( o micotoxină, n.m. )  a fost relativ scăzut (între 0 și 0,05/100 000 de persoane).

Studiul evidențiază nevoia de monitorizare și reglementare continuă a nivelurilor de micotoxine din produsele alternativă de carne. În prezent, nu există reglementări stabilite cu privire la nivelurile de micotoxine în produsele pe bază de leguminoase utilizate în mod obișnuit, cum ar fi soia, mazărea și năutul, sau în cele pe bază de gluten de grâu, precum seitanul. Lipsa reglementării reprezintă o potențială amenințare pentru consumatori, mai ales având în vedere popularitatea tot mai mare a dietelor pe bază de plante și piața în creștere a proteinelor alternativă.

Studiul a subliniat, de asemenea, necesitatea de a actualiza evaluările de risc pentru a reflecta consumul crescut de produse pe bază de plante. Evaluările actuale ale riscurilor nu țin cont în mod adecvat de schimbarea dietei de la carne la produsele care imită carnea, expunând potențial consumatorii vegetarieni și vegani la riscuri mai mari asociate cu micotoxinele. În plus, studiul a recunoscut că datele estimate privind expunerea alimentară utilizate în evaluările de risc sunt adesea depășite și este posibil să nu reprezinte cu exactitate modelele actuale de consum.

Autorii studiului solicită factorilor de decizie să ia în considerare reglementarea micotoxinelor în produsele alternativă de carne și să integreze aceste alimente în viitoarele evaluări ale riscurilor. Procedând astfel, susțin ei, va fi posibilă urmărirea și evaluarea riscurilor potențiale mai precis și asigurarea siguranței consumatorilor.

foto: affidiajournal.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *