Mic dejun cu lipie și umplutură ca într-un sandviș Stromboli: salsa marinara, mozzarella și salam picant și ardei. Adică Stromboli wrap

stromboli wrap sandwich stromboli idei de mic dejun mic dejun cu lipie foto: freepik.com

La mijlocul anilor 50 ai secolului trecut, un emigrat italian în Statele Unite a început într-o zi să vândă la Philadephia un fel de ruladă în care folosea aluat de pizza. S-a gândit să adauge pe foaia pe care avea să o ruleze sos de roșii aromatizat cu usturoi și oregano – adică exact salsa marinara, ardei, salam picant și un amestec de brânzeturi italiene.

Era deja renumit pentru a sa tomato pie, tot un fel de ruladă, umplută cu un sos de roșii despre care astăzi nu știm foarte bine cum era exact. O vindea la o tarabă în fața restaurantului, alături de pizza cu diferite umpluturi. Ceea ce azi am numi un veritabil street food.

În lipsa inspirației de moment cum să numească noua ruladă cu ardei, salam picant și brânzeturi, i-a venit în ajutor un client. Pentru că era exact perioada în care la Stromboli se turna filmul „Vulcanul” și ziarele lumii scriau despre legătura dintre regizorul italian Roberto Rossellini și actrița suedeză Ingrid Bergman, clientul i-a superat numele Stromboli. Și pentru că nu era o pizza, i s-a spus Stromboli sandwich. În fapt, un aluat rulat cu umplutură care amintește de pizza.

Cum pregătim ingredientele

Pentru salsa marinara, e suficient să amestecăm sos de roșii de tip passata cu foarte puțin usturoi, doar o notă, și puțin oregano uscat, ulei și un strop de sare.

Ardeii îi tăiem cât mai fin, pentru ca apoi să stea strâns lipiți de mozzarella. Tăiem felii foarte subțiri și puțin salam picant și asta e tot. Mai avem nevoie de lipii. Povestea  acestui preparat e lungă, dar prepararea lui în sine e extrem de simplă, dacă folosim lipii și eliminăm etapa aluatului.

Ingrediente

4 lipii mici sau 2 mari

300 g salsa marinara

150 g mozzarella

1 ardei

circa 12 felii subțiri de salam picant tăiat cât mai subțire

frunze de busuioc, sau de pătrunjel

ulei, sare, piper

Procedeu

Ungem fiecare dintre cele 4 lipii cu sosul marinara si un strop de ulei turnat pe ea.

Încălzim o tigaie antiaderentă și încălzim rând pe rând fiecare lipie cu partea unsă în sus.

Adăugăm pe fiecare mozzarella, care o să se topească rapid.

Dăm deoparte și adăugăm peste mozzarella ardei tăiat fin și felii de salam, nu mult, cât să dea o notă picantă decisă. Dacă nu vrem, putem să nu punem deloc. Eventual, putem adăuga peste mozzarella puțină paprika picantă.

Sau putem folosi șuncă, salam obișnuit, prosciutto, mortdella, pariezer sau alt tip de preparat din carne, după preferință.

Se rulează rapid și asta e tot. Dacă vrem să fie și lipia puțin rumenă, așa rulată o trecem rapid prin tigaie, pe ambele părți.

Este mai comod de lucrat cu lipii mai mari, cât tigaia, pe care apoi le tăiem în două sau în trei bucăți.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *