Metalele toxice din conservele de ton, „un risc colosal pentru sănătatea publică”: Analizele efectuate pe aproape 150 de conserve, achiziționate din Franța, Italia, Spania, Germania și Regatul Unit, au arătat că toate „erau contaminate cu mercur”

uleiul din conserva de ton uleiul de la ton este bun de consum uleiul din conservele de peste cum se poate folosi uleiul de la ton foto: freepik.com

O investigație alarmantă dezvăluie că în conservele de ton vândute în Marea Britanie ar putea exista metale toxice, care reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică. Analizele efectuate pe aproape 150 de conserve, achiziționate din Franța, Italia, Spania, Germania și Regatul Unit, au arătat că toate „erau contaminate cu mercur”, conform Daily Mail.

Expunerea la mercur poate afecta dezvoltarea creierului, provoca leziuni pulmonare grave și a fost asociată cu anumite tipuri de cancer. Potrivit cercetătorilor, aceste rezultate evidențiază faptul că produsul reprezintă „un risc colosal pentru sănătatea publică” și solicită guvernelor să ia măsuri „urgente” pentru a proteja consumatorii.

Karine Jacquemart, director executiv al organizației pentru drepturile consumatorilor Foodwatch France — unul dintre cele două grupuri care au realizat raportul, a declarat: „Ce ajunge pe farfuriile noastre este un risc colosal pentru sănătatea publică, care nu este considerat în mod serios.”

Ea a adăugat: „Nu vom renunța până când nu vom avea un standard european mai protector”.

Conform legislației actuale din UE și Regatul Unit, limita de mercur admisă în ton este de 1 mg/kg, iar pentru alte specii de pește, cum ar fi codul, este de 0,3 mg/kg. Foodwatch și organizația non-guvernamentală Bloom, cu sediul la Paris, au descoperit că toate cele 148 de conserve testate conțineau mercur, iar 57% dintre acestea depășeau limita de 0,3 mg/kg. Un exemplu șocant este o conservă cumpărată dintr-un magazin Carrefour City din Paris, care conținea 3,9 mg/kg mercur, de 13 ori peste limita de 0,3 mg/kg.

Expunerea la metilmercur poate afecta rinichii și sistemul nervos

În urma acestor constatări, Bloom și Foodwatch au cerut statelor europene să „activeze o clauză de siguranță” pentru a opri vânzarea și promovarea produselor care depășesc pragul de 0,3 mg/kg. De asemenea, au făcut apel la guverne să elimine „toate produsele” care conțin ton din cantinele școlare, grădinițe, secții de maternitate, spitale și aziluri de bătrâni.

Europeanul mediu consumă anual peste 2,8 kilograme de ton, echivalentul a aproximativ 25 de conserve. Aproximativ patru cincimi din mercurul eliberat în atmosferă, fie din cauze naturale, fie din activități umane, cum ar fi arderea cărbunelui, ajunge în oceane, unde o parte din acesta este transformată de organisme microscopice într-un compus toxic numit metilmercur.

Acest metilmercur urcă în lanțul trofic și se acumulează în prădătorii de vârf în concentrații ridicate. Tonul, la fel ca alte specii prădătoare sau cu durată lungă de viață, precum rechinii sau peștele-spadă, se află mai sus în lanțul trofic, consumând pești mai mici și acumulând astfel mai mult mercur în timp.

Expunerea la metilmercur poate afecta rinichii și sistemul nervos, poate provoca probleme de vedere și poate crește riscul de boli cardiovasculare. Femeile însărcinate și copiii sunt deosebit de vulnerabili la nivelurile ridicate de metilmercur, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În doze foarte mari, studiile au arătat că unele forme de mercur au determinat dezvoltarea anumitor tipuri de tumori la șobolani și șoareci. Deși nu există date umane care să lege expunerea la mercur de cancer, informațiile disponibile sunt limitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *