Transportatorii moldoveni de fructe în Rusia, Kazahstan, Uzbekistan, Armenia și Turkmenistan au rămas fără autorizație pentru transportul produselor. Companiile de transport i s-au adresat Agenției Naționale de Transport Auto din Republica Moldova, dar nu au primit niciun răspuns. Se știe însă că Ministerul Transporturilor din Republica Moldova nu i-a solicitat Moscovei formulare pentru autorizații, iar fără acestea vama din Federația Rusă nu permite intrarea pe teritoriul său.
Transportatorii moldoveni se gândesc să-și transfere companiile peste hotare, de exemplu în România. Deputatul Serghei Cimpoeș din Adunarea Populară a Găgăuziei a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta că aceasta este o consecință a politicii autorităților de la Chișinău care are ca scop ruperea relațiilor cu Rusia: mai întâi au renunțat la gazele rusești, acum blochează piața de desfacere a Federației Ruse, potrivit Rador Radio România.
Camionagii moldoveni au anunțat încă la începutul lunii ianuarie faptul că tirurile moldovenești încărcate cu fructe nu au voie să intre în Rusia. Vameșii ruși le-au atras atenția camionagiilor moldoveni că nu au formulare pentru autorizații ca să intre în Rusia. Blocați la frontiera rusească, șoferii de camioane au trimis un semnal SOS colegilor lor din patrie, iar aceștia din urmă au organizat, pe 16 ianuarie, un pichet în fața sediului Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) din Republica Moldova.
Presiuni pro comerț cu Rusia
Serghei Magdaliuc, membru al Asociației Transportatorilor Auto Internaționali (AITA) din Republica Moldova, doctor în științe economice, a declarat la acea dată pentru agenția Infotag că „motivul interzicerii trecerii frontierei rusești de către camioanele moldovenești stă în iresponsabilitatea oficialilor moldoveni, care nu și-au îndeplinit obligațiile de serviciu”. “Există Acordul privind transportul rutier internațional, semnat de guvernele Republicii Moldova și Federației Ruse în mai 2017, care este în vigoare”, a reamintit Magdaliuc.
Potrivit afirmațiilor acestuia, în conformitate cu acest document, transporturile de mărfuri între țări se realizează în baza autorizațiilor eliberate de autoritățile competente din Republica Moldova și Rusia, care convin asupra numărului de formulare de autorizații pentru transportul de mărfuri, formulare pe care și le vor acorda reciproc. „La mijlocul anului 2024, Republica Moldova ar fi putut solicita oficial Ministerului Transportului din Rusia să pună la dispoziție numărul necesar de autorizații. Însă acest lucru nu a fost făcut”, a explicat Magdaliuc.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Pentru 2025, Ministerul Transportului din Rusia nu a pus la dispoziția transportatorilor moldoveni niciun formular de autorizație pentru trecerea frontierei Federației Ruse, în vreme ce în 2024 au fost puse la dispoziție 4.000 de formulare. Deputatul în Adunarea Populară a Autonomiei găgăuze Serghei Cimpoeș a declarat, pentru Nezavisimaia Gazeta, că situația îi afectează și pe găgăuzi, care înainte nu avuseseră probleme cu livrările de produse agricole în Rusia. Însă transportatorii găgăuzi primesc formularele de autorizare, ca toți ceilalți, de la Ministerul Transporturilor din Republica Moldova. Iar acolo nu există formulare.
Cimpoeș este de părere că aceasta este o consecință a politicii Chișinăului, politică ce are drept scop ruperea relațiilor cu Rusia. Mai întâi au fost interzise gazele rusești, acum se blochează accesul pe piața de desfacere din Rusia. Problema este că Rusia era cel mai mare cumpărător de fructe moldovenești. Kazahstanul, Armenia și celelalte țări membre CSI cumpărau mult mai puțin. După cum a remarcat deputatul găgăuz, ca urmare vor avea de suferit producătorii – grădinarii și viticultorii, „dar cui îi pasă de asta?”.
Transportatorii moldoveni nu pot intra direct pe teritoriul altor state din CSI
Cheltuielile pentru posibila transferare a companiilor de transport din Republica Moldova în România sau în alte țări membre UE „vor cădea de asemenea pe umerii agricultorilor moldoveni și vor afecta prețul produselor”, se tem unii dintre cei direct implicați. Expertul economic Vadim Chetrari a afirmat pentru publicația rusă mai sus menționată că transportatorii moldoveni nu pot intra pe teritoriul altor țări membre CSI, deoarece în acestea se poate ajunge numai tranzitând Rusia. În consecință, grădinarii moldoveni pierd mari piețe tradiționale de desfacere precum Kazahstanul, a remarcat expertul. A merge ocolind Federația Rusă este complicat din punct de vedere logistic și, firește, scump. Deși există căi de transport, de exemplu pe apă.
Republica Moldova s-a reorientat spre tările dinspre Orientul Mijlociu după ce, în luna decembrie 2023, a fost interzis importul fructelor sale în Federația Rusia. Însă în curând cele mai mari companii de transport maritim au sistat cursele prin Marea Roșie din cauza atacurilor asupra navelor civile (se presupune de către rebelii husiți din Yemen). Navele care deja intraseră pe mare s-au oprit în rade. Specialiștii spuneau că, chiar și în cazul în care problema va fi rezolvată cu succes, navele vor rămâne în rade 20 de zile. Pentru multe tipuri de produse din fructe și legume, aceasta este o durată foarte mare de timp. Iar atunci Chișinăul a analizat în grabă modalități de retragere de pe piața din Orientul Mijlociu.
Dumitru Calac, redactorul-șef al ziarului Logos press. Ecomiceskoe Obozrenie, a făcut următorul comentariu pentru Nezavisimaia Gazeta: „Piața rusească a fost întotdeauna principala piață pentru exportul merelor moldovenești, reprezentând aproximativ 75-95% din totalul livrărilor peste hotare, care erau evaluate la peste 100 de milioane de dolari”. El a mai spus că „în lunile cele mai bune, din porturile românești sunt expediate pe mare spre Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman și alte țări din regiune maximum câte 1.000 de tone de mere”.
În același timp, expertul Vadim Chetrari a remarcat, pentru publicația mai sus amintită, că anul trecut, din cauza condițiilor meteorologice, a fost o recoltă slabă de mere în Polonia și Serbia, țări considerate principalii producători de mere din UE. Din această cauză Republica Moldova a majorat livrările de mere în UE, a spus el și a atras atenția asupra necesității găsirii unor noi piețe de desfacere pentru produsele moldovenești.
Dumitru Calac declarase anterior pentru publicația amintită că „în ultimii ani, Republica Moldova crește exportul de fructe în țările din Uniunea Europeană, Golful Persic și Asia. Inclusiv de mere, deși tocmai în ceea ce privește aceste fructe creșterea livrărilor în UE este mai puțin vizibilă. În intervalul ianuarie-noiembrie 2023, pe piața UE au fost exportate doar aproximativ 12.000 de tone de mere, cu un potențial de export de aproximativ 300.000 de tone”.