Meduza ”ou prajit” care a invadat coastele Spaniei. Nu este periculoasă și chiar arată ca un ou ochi

meduza ou prajit Sursa foto: Fundația Aquae

Cum este meduza ”ou prăjit” și de ce se numește așa

Numele științific al meduzei „ou prăjit”, care trăiește în Marea Mediterană, este Cotylorhiza tuberculata și se remarcă prin forma sa particulară atunci când este privită de sus, prezintă Fundația Aquae. Aceasta se caracterizează prin umbrela sa mare, de unde și numele său. Poate ajunge până la 40 de centimetri în diametru. Astfel, datorită dimensiunii sale, se poate apropia de dimensiunea unui ou de struț mai mult decât a unuia de găină.

Dar de obicei, aceste meduze au un diametru de 15 centimetri și prezintă o umbrelă moale, înconjurată de un inel de tentacule mici, de culoare mov, dispuse într-un cerc, cu lobi alungiți. Alimentația lor se bazează pe plancton și formează adesea colonii de kilometri întregi.

Unde trăiește meduza „ou prăjit”

În timpul verii (în special în ultimele zile ale acestuia), este adesea văzută pe coastele mediteraneene, dar, când vine iarna și clima se răcește, se deplasează în largul mării. Meduzele sunt considerate de mulți drept cei mai buni înotători din lume. Această specie, în special, este considerată una dintre cele mai mari două specii care pot fi observate pe acest litoral.

Veninul acestei meduze nu este periculos pentru om, dar îi servește pentru a se apăra împotriva potențialilor prădători. Este o meduză obișnuită în estul Mediteranei și devine o neplăcere pentru persoanele care se bucură de o binemeritată baie la plajă. Iritația pielii sau senzația de arsură în zona care a intrat în contact cu filamentul veninos al acestei meduze sunt cele două simptome cele mai frecvente.

Invazie de meduze ”ou prăjit” pe coastele Spaniei

Prezența acestei specii se remarcă în Marea Mediterană, devenind semnificativă la sfârșitul verii. Acum câteva săptămâni, Proiectul Mastral, o inițiativă a meteorologilor amatori, a avertizat despre sosirea unor bancuri semnificative de astfel de meduze pe plajele, în golfurile și în porturile din provincia Alicante, arată ABC. Totuși, au subliniat că nu reprezintă niciun pericol pentru oameni, „deoarece contactul cu ele produce doar o ușoară iritație și o senzație de arsură”.

Experții de la Mastral subliniază, de asemenea, că este important ca aceste meduze să fie lăsate în habitatul lor natural, pentru că au un rol în ecosistem și nu ar trebui să fie scoase pe uscat în mod intenționat. De fapt, în regulamentul municipal din Valencia este stabilită ca infracțiune foarte gravă, sancționată cu o amendă de 3.000 de euro, orice acțiune sau omisiune care provoacă un impact negativ asupra faunei și florei, atât de coastă, cât și marine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *