Mulți credem că băuturile create pentru momentele când facem sport ne ajută dându-ne energie? Pare că nu e deloc așa. Și nu doar acestea pot fi înșelătoare – inclusiv cele considerate sănătoase pot fi o piedică în calea unui metabolism corect și ne pot împiedica să slăbim.
Băuturile joacă un rol esențial în starea general de sănătate, alături de alimente, iar unele dintre ele pot fi la fel de dăunătoare precum unele alimente pe care nutriționiștii recomandă să le evităm. Nu e suficient să mâncăm corect, dacă apoi demolăm totul cu ce bem. Dacă cineva se întreabă care sunt cele mai proaste băuturi, iată răspunsul.
Este vorba în principal de băuturile carbogazoase și ceaiurile îndulcite, dar și de băuturile așa zis energizante, care pot duce la creșteri bruște ale nivelului glicemiei și transmit metabolismului că trebuie să stocheze grăsimi. Pe lângă ele, și multe preparate care provin din fructe au același tip de efecte dăunătoare.
Iată ce spune despre ele Dr. Marla, un medic foarte urmărit pe tiktok, citat de publicația de lifestyle shefinds.com.
Băuturile pentru sport
E vorba de așa-zisele sport drinks, răcoritoare și aparent exact ceea ce avem nevoie când facem efort. În realitate, conțin mari cantități de zahăr, care face să crească brusc glicemia – vârfurile glicemice. Iar acestea transmit pancreasului informația că trebuie să elibereze insulină.
La rândul lor, nivelurile ridicate de insulină transmit organismului informația că trebuie să acumuleze grăsime, în special în zona abdominală. Din acest motiv, ele de fapt nu ajută corpul să se hidrateze, explică medicul citat.
Smoothie din fructe
Consumul regulat de smoothie din fructe cu procent ridicat de zahăr poate duce și el la vârfuri glicemice frecvente, care apoi generază același tip de reacție în lanț precum cele din categoria de mai sus.
Deși sunt de multe ori percepute ca preparate benefice, sănătoase, spune medicul chestionat, ele în realitate nu sunt foarte departe ca efect de cele industriale cu zahăr adăugat. Ea recomandă în locul lor shake-urile proteice preparate cu apă și gheață.
Băuturile carbogazoase
Oricare dintre băuturile carbogazoase, precum și cele de tip tea, fără gaze, sunt cele mai proaste opțiuni pentru sănătate. Au o compoziție care duce la dependență, în principal din cauza zahărului dar nu numai, prezent în procent foarte mare. Și nu au niciun fel de aport nutrițional pozitiv, spune doctorița citată.
Sucurile de fructe
Nu sunt atât de inocente precum par, dacă ținem să fim atenți la capitolul metabolism, glicemie, controlul greutății, explică același medic. Fructele naturale înseamnă fibre, zahăr, apă, pe când sucul de fructe înseamnă zahăr și apă, adică fără fibre, una din componentele esențiale pentru difestie.
Este întotdeauna preferabil un fruct întreg. Iar ca alternativă de băut, ea recomandă în locul sucului de fructe infuziile de plante cu eventual adaos aromatic din fructe precum lămâi, lime, fructe de pădure, sau ierburi aromatice, precum menta. Ea mai recomandă și sucul obținut din castraveți sau țelină, sărac în carbohidrați.