McDonald’s va opri temporar utilizarea aparatelor de gheaţă din restaurantele sale din România pentru verificări suplimentare a calităţii apei potabile, au informat marţi reprezentanţii companiei.
Anunţul vine după ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancţionat operatorul economic Premier Restaurants SRL cu o amendă de 30.000 lei deoarece reprezentanţii instituţiei au constatat, în urma prelevării analizelor microbiologice, cuburi de gheaţă contaminate cu enterococi intestinali şi bacterii coliforme.
“Siguranţa şi calitatea produselor noastre sunt o prioritate la McDonald’s. Astfel, cu privire la analiza realizată în restaurantul nostru din Feeria Băneasa, dorim să precizăm că, în acelaşi timp cu prelevarea probei de către ANPC, la solicitarea companiei noastre, a fost prelevată o a doua probă din acelaşi lot de gheaţă, de către un laborator certificat de Ministerul Sănătăţii pentru monitorizarea calităţii apei potabile. Rezultatul acestei analize confirmă că gheaţa produsă în aparatul de gheaţă al restaurantului este conformă”, se arată într-o declaraţie oficială a companiei, transmite Agerpres.
Potrivit sursei citate, toate echipamentele din restaurantele McDonald’s respectă cele mai înalte standarde de siguranţă şi igienă, fiind verificate constant prin protocoale riguroase, inclusiv filtrarea apei şi igienizarea aparatului de gheaţă.
“Echipamentele noastre sunt specializate, certificate CE şi supuse unor controale periodice pentru a asigura calitatea şi siguranţa fiecărui produs oferit clienţilor noştri. Ca măsură suplimentară faţă de verificările recurente pe care le realizăm, vom solicita laboratorului certificat de Ministerul Sănătăţii pentru monitorizarea calităţii apei potabile să efectueze verificări suplimentare în toate restaurantele din ţară. Astfel, am decis să oprim temporar utilizarea aparatelor de gheaţă din restaurantele McDonald’s din ţară, până la obţinerea acestor rezultate, pentru a asigura clienţii noştri că totul este conform”, mai spun reprezentanţii McDonald’s în România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Preşedintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a arătat că problema nu este la apa potabilă livrată ci de la intrarea în mall a apei, în reţelele telescopice în care circulă, care nu au fost igienizate.
“Problema nu este la apa potabilă livrată, depinde de oraş, în cazul Bucureşti, mall Băneasa, de Apa Nova. Calitatea apei la intrarea în mall este zero, aşa cum trebuie să fie şi gheaţa şi apa potabilă, deoarece gheaţa este asimilată apei potabile. Problema este de la intrarea în mall a apei, în reţelele telescopice în care circulă, nu au fost igienizate, în special în food-urile care au maşini de gheaţă proprii”, a precizat Popescu Piedone.
Potrivit acestuia, temperatura şi necurăţarea, neigienizarea, neutilizarea mănuşilor când sunt puse cuburile de gheaţă în pahare etc. determină contaminarea acestora.
Conform sursei citate, contaminarea cu bacterii precum enterococii intestinali şi coliformii poate pune în pericol sănătatea consumatorilor, iar utilizarea gheţii contaminate în băuturi răcoritoare poate avea consecinţe grave.
În acest context, operatorul economic Premier Restaurants SRL i-a fost dispusă şi măsura opririi temporare a utilizării aparatului de gheaţă până la remedierea deficienţelor constatate.
În plus, au fost prelevate noi eşantioane de gheaţă din unităţi de alimentaţie publică, respectiv: Amrest Food – Burger King, Art Burger SRL – Hesburger şi Amrest Coffee – Starbucks.
“Scopul principal al prelevării acestor eşantioane este realizarea analizelor microbiologice pentru a verifica prezenţa microorganismelor periculoase, precum bacterii coliforme, enterococi şi Escherichia coli. Eşantioanele au fost prelevate de către un reprezentant ICA”, se mai spune în comunicatul ANPC.