Autorităţile din judeţul Satu Mare au adoptat, marţi, măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase, informează Instituţia Prefectului, pe pagina de Facebook, transmite Agerpres.
Potrivit sursei citate, prefectul Altfatter Tamas a convocat şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, în cadrul căreia a fost adoptată Decizia nr. 11 din 15.04.2025 privind adoptarea măsurilor de prevenire a febrei aftoase, prevăzute în Decizia Centrului Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB) nr. 2 din 11.04.2025.
„Astfel, la nivelul judeţului Satu Mare continuă măsurile de supraveghere în cele 5 puncte fixe, măsură dispusă la nivel local de o lună, cu participarea personalului de specialitate (medici veterinari din cadrul DSVSA). Poliţia de Frontieră, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi şi structurile de Poliţie Locală vor intensifica acţiunile de patrulare, în scopul identificării tuturor transporturilor care nu respectă restricţiile.Zonele de restricţie stabilite de Comisia Europeană se actualizează conform prevederilor Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/672 din 31 martie 2025, privind anumite măsuri de urgenţă vizând focarele epidemice de febră aftoasă din Ungaria şi Slovacia, şi de abrogare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/613, cu modificările şi completările ulterioare”, precizează sursa citată.
Este interzisă intrarea animalelor biungulate vii din Ungaria, Slovacia şi Austria
Conform restricţiilor adoptate, dinspre zonele de restricţie din Ungaria, Slovacia şi Austria este interzisă intrarea animalelor biungulate vii, a altor specii de animale vii, a laptelui, produselor din lapte, cărnii provenite de la biungulate, cărnii de pasăre, produselor din carne, furajelor neprocesate, furajelor procesate, paielor, compostului, gunoiului de grajd şi materialului seminal. De pe restul teritoriului Ungariei şi Slovaciei este interzisă intrarea animalelor biungulate vii, a paielor, compostului, gunoiului de grajd şi a laptelui, cu excepţia laptelui provenit din ferme cu animale testate cu rezultat negativ şi transportat cu mijloace de transport dezinfectate atât după încărcare, cât şi la destinaţie.
Pe lângă atribuţiile prevăzute în decizia CNCB, transpuse la nivel local, în decizia CLCB Satu Mare sunt stabilite în sarcina Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi structurilor de Poliţie Locală din judeţul Satu Mare obligaţii privind raportarea către Instituţia Prefectului, în fiecare zi de luni pentru săptămâna anterioară, a următoarelor informaţii: numărul de mijloace de transport de interes verificate, tipul de marfă sau animale transportate, cantitatea, măsurile dispuse (sancţiuni, reîntoarcere la expeditor, liber la circulaţie, alte situaţii).
„Am solicitat tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu implicare maximă, colaborare interinstituţională şi informarea prefectului cu privire la toate situaţiile întâmpinate. De asemenea, am dispus membrilor Comisiei Mixte de control în unităţile de desfacere a produselor alimentare şi în pieţele din judeţ – instituită în baza Ordinului Prefectului nr. 131/31.03.2025, ca urmare a adoptării Hotărârii nr. 1/27.03.2025 a Colegiului Prefectural – să continue verificările la nivelul întregului judeţ, astfel încât să preîntâmpinăm orice problemă privind siguranţa alimentară. Structurile Ministerului Afacerilor Interne continuă să îşi facă datoria în această perioadă. Am solicitat suplimentarea numărului de lucrători în teren, deoarece siguranţa cetăţenilor şi protejarea sănătăţii publice sunt priorităţi absolute!”, a declarat prefectul Altfatter Tamas.