Marile asociații ale fermierilor din România salută adoptarea de către Camera Deputaților a legii care fixează durata minimă obligatorie a unui contract de arendă la 7 ani / „Deschide uși către fondurile europene, protejează mediul și asigură cadrul necesar fermierilor pentru investiții în agricultură” – AAC

fermieri, legea arendei, teren agricol foto: pexels.com/@Mirko Fabian

Marile asociații ale fermierilor consideră că România face ”un pas uriaș către o agricultură durabilă și competitivă”, după adoptarea de către Camera Deputaților a modificărilor privind durata minimă a contractului de arendă, și că decizia deputaților ”deschide uși către fondurile europene, protejează mediul și asigură cadrul necesar fermierilor pentru investiții în agricultură”.

Camera Deputaților a adoptat marți, 17 decembrie 2024, un proiect de lege care stabilește că durata minimă obligatorie a unui contract de arendă este de 7 ani. 

”Organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare ( AAC ) , PRO AGRO, LAPAR, UNCSV și AFF, salută adoptarea de către Parlamentul României a Legii nr. PLX 435/2024, care modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil referitor la Arendă și creează predictibilitate în sectorul agricol autohton” potrivit comunicatului trimis la redacție de AAC.

Vezi detalii

”Adoptarea Legii nr. PLX 435/2024 marchează o zi istorică pentru agricultura românească. Noua lege, aliniată la standardele europene, asigură stabilitate și predictibilitate în sector și, în același timp, deschide noi perspective pentru fermierii români, în special în ceea ce privește accesul la fondurile europene destinate dezvoltării rurale și protejării mediului” subliniază AAC.

 Fermierii români susțin că ”impactul adoptării proiectului legislativ nr. PLX 435/2024 asupra sectorului agricol este major, principalele avantaje fiind:

”Alinierea la legislația europeană: România se aliniază la practicile europene în domeniul agriculturii, facilitând accesul la fonduri europene și consolidând poziția țării în cadrul pieței comune agricole.

Acces la fonduri europene: Legea va facilita accesul fermierilor la fondurile europene, contribuind astfel la modernizarea și creșterea competitivității sectorului.

Stabilitate și predictibilitate: Fermierii vor putea planifica pe termen lung activitățile agricole, știind că nu vor fi nevoiți să își schimbe constant partenerii.

Investiții în tehnologie și infrastructură: Cu o durată mai mare a contractelor, fermierii vor fi încurajați să investească în tehnologii moderne și în îmbunătățirea infrastructurii agricole.

Investiții în tehnologii verzi: Fermierii vor putea accesa fonduri europene pentru a implementa practici agricole sustenabile, precum agricultura de precizie, energia regenerabilă și sistemele de irigații eficiente.

Protecția mediului: Alături de modificările aduse Codului Silvic, legea încurajează practici agricole prietenoase cu mediul, precum înființarea de perdele de protecție și a sistemelor agrosilvice, contribuind astfel la conservarea biodiversității și la combaterea schimbărilor climatice.

Cooperare între fermieri: Legea facilitează asocierea fermierilor pentru a implementa proiecte comune și a accesa fonduri europene mai mari.

Durata minimă a contractelor de arendă de 7 ani: Această măsură oferă fermierilor certitudinea necesară pentru a investi în tehnologii moderne, a îmbunătăți calitatea solului și a asigura o producție agricolă sustenabilă pe termen lung.

Permite schimbul între arendași: Legea flexibilizează procesul de transfer al contractelor de arendă, facilitând accesul la terenuri agricole pentru tinerii fermieri și pentru cei care doresc să își extindă suprafețele cultivate.

Securitate alimentară: O agricultură stabilă și productivă este esențială pentru asigurarea securității alimentare a țării noastre”.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare consideră că adoptarea acestui proiect legislativ reprezintă un pas important către dezvoltarea unei agriculturi moderne și competitive în România. Organizațiile membre ale Alianței au făcut demersuri susținute pentru adoptarea acestei legi prin documentele de poziție transmise în atenția autorităților, întâlnirile cu instituțiile statului responsabile pentru agricultură (Parlament, Președinte, Guvern și MADR) și cu formațiunile politice. Alianța a susținut permanent punctele de vedere ale fermierilor și a transmis solicitările acestora către partenerii de dialog, cu argumente tehnice și economice, privind necesitatea adoptării unei Legi a Arendei.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare mulțumește ”parlamentarilor prezenți azi în plen, de la toate partidele politice, care au votat pentru PLX 435/2024. Mobilizarea parlamentarilor care au participat azi în număr mare la vot a făcut posibilă adoptarea acestui proiect legislativ, conform procedurilor de modificare la legea organică – Codul Civil. Este nevoie de colaborare și consens pe proiectele majore pentru sectorul agricol și țară.

Mulțumim fermierilor membri și cooperativelor membre pentru încredere și susținere, tuturor părților implicate de-a lungul timpului în acest proces de adoptare a noii Legi a Arendei, precum și presei de business cu profil agricol din România care a facilitat transmiterea informațiilor și argumentelor fermierilor în spațiul public și către autorități.

Reglementarea duratei minime a contractului de arendă este o victorie a fermierilor din țara noastră și o reușită de importanță majoră pentru România!”. 

Citește și  Camera Deputaților adoptă din nou o lege care fixează durata minimă obligatorie a contractelor de arendă la 7 ani / Legea anterioară a fost declarată neconstituțională de CCR

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *