Dragi cititori,
este o perioadă de „afaceri ca de obicei”, mai întâi luăm partea bună a acesteia:
- Defra, Departamentul pentru Afaceri și Comerț, AHDB și UK Export Certification Partnership (UKECP) au încheiat un acord pentru exporturile de carne de porc către China de la fabrica Watton din Cranswick și fabrica Brechin din Scoția. În timpul pandemiei Covid din 2020, China a suspendat licențele de export de la numeroase fabrici de carne de porc din Regatul Unit, ca urmare a apariției unor focare, cele două fabrici menționate mai sus fiind ultimele care au reluat exporturile. În cursul anului 2023, China a cumpărat din Regatul Unit produse din carne de porc în valoare de aproximativ 180 de milioane de lire sterline. După acest acord, guvernul britanic estimează o creștere a veniturilor de 80 de milioane de lire sterline, produsele din carne de porc din aceste două unități fiind din nou în China.
- În cadrul campaniei „Arta cărnii de porc europene”, Oficiul belgian pentru carne a organizat o serie de demonstrații pentru bucătari în India, cu evenimente organizate în New Delhi, Mumbai și Bengaluru. Aceste demonstrații au oferit bucătarilor profesioniști indieni informații valoroase cu privire la calitatea cărnii de porc belgiene.
- Europa se confruntă cu un deficit de veterinari, în special în zonele rurale. Statul german Bavaria dorește să contracareze această situație prin introducerea unei „cote de medici veterinari rurali” corespunzătoare. Începând cu semestrul de iarnă 2025/2026, departamentul de medicină veterinară din cadrul Universității Ludwig Maximilian (LMU) din München va rezerva o parte din locurile de studiu pentru candidații care se angajează să lucreze ca medic veterinar pentru animale, cu accent pe bovine sau porcine, într-o zonă cu cerere din Bavaria, timp de zece ani după finalizarea formării.
- Idee de cadou de Crăciun: Stampede Culinary Partners, cu sediul în Illinois, SUA, ar putea fi scoasă la vânzare cu un preț de 1 miliard de dolari. Compania are o EBITDA de aproximativ 100 de milioane de dolari anual. Stampede procesează sous vide, mâncăruri preparate, proteine pe bază de plante și alte varietăți, cum ar fi mezeluri, carne bătută și afumată pentru clienți, inclusiv operatori de retail și de servicii alimentare. În 2023, Stampede a declarat că capacitatea sa sous vide era cea mai mare din America de Nord.
Calendarul evenimentelor:
În timp ce perioada este caracterizată de piețele de Crăciun din întreaga lume, primim uneori știri și despre alte evenimente legate de porc și carne de porc:
- Feporcyl , Federația Asociațiilor Producătorilor de Porci din Castilla y León, Spania, va organiza marți, 17 decembrie, la Aranda de Duero, prima sa conferință pentru producătorii de porci, sub titlul „Promovarea dezvoltării și viitorului sectorului”.
Ianuarie
Estimările USDA privind oferta și cererea agricolă mondială (WASDE) pentru acest an tocmai au primit o actualizare în decembrie, în timp ce prognoza pentru 2025 a fost ușor redusă. Proiecția USDA pentru producția totală din 2024 este cu 15,875 tone mai mică pentru carnea de porc, la 126,20 milioane tone. Pentru 2025, proiecția producției de carne de porc a fost redusă cu 13.608 tone, la 128,68 milioane de tone.
Continuăm să primim vești contradictorii de pe piața daneză, în special din partea Danish Crown(DC). Pentru a opri spirala descendentă, DC a decis să plătească un bonus tradițional de 0,7 coroane daneze pe kilogram livrat, plus un supliment de 0,06 coroane daneze pe kilogram pe baza livrărilor din ultimii cinci ani, din profiturile reținute din ultimii ani. Această măsură era necesară pentru a reduce diferența de preț dintre Danemarca și Germania. Fermierii ar fi trebuit să nu-și mai expedieze porcii pentru sacrificare peste graniță pentru prețul mai mare. Planul a fost, în opinia mea, compromis în doar câteva zile: cotația de piață a porcilor a fost redusă din nou joia trecută. Nu e de mirare că jucătorii de pe piața locală, Tican/Tönnies și DanePork, prevăd o creștere puternică a numărului de sacrificări pentru anul viitor.
În timp ce DC devine mai puțin important pe piața europeană a cărnii de porc, MHP, un procesator ucrainean de carne de pasăre și un jucător din sectorul agroalimentar, a depus o ofertă angajantă pentru achiziționarea companiei spaniole UVESA, un lider de piață în industria alimentară spaniolă, în special în sectorul cărnii de pasăre. MHP a declarat că achiziția este în conformitate cu obiectivul său de a-și „consolida poziția” în industria alimentară globală, asigurând în același timp un investitor pe termen lung pentru grupul UVESA. Partea interesantă este că UVESA furnizează, de asemenea, porci iberici pentru principalele lanțuri din industria cărnii. Va intra MHP și în sectorul cărnii de porc?
În ultimele săptămâni am putut citi în presa est-europeană o mulțime de știri despre creșterea prețului cărnii de porc, din cauza cererii mai mari și a lipsei de autosuficiență. Ei bine, poate fi adevărat, dar nu este valabil pentru fermieri și abatoare, care încă se luptă între ei pentru fiecare cent. Din partea noastră, cea mai mare preocupare este echilibrarea ofertei și a producției pentru următoarele două săptămâni. Crăciunul și Anul Nou sunt în mijlocul săptămânii, avem doar câteva zile lucrătoare. Vom reuși sau va trebui să ne luptăm cu un număr mare de porci grei și prețuri reduse în ianuarie?
18 decembrie 2024, Dr. Abraham
Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în articolul postat pe site-ul cooperativei de crescători de suine din Ungaria, Alföldi Sertés.
Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.