”Continuăm măsurile de încurajare a învățământului dual și prin intermediul Ministerului Agriculturii. Acesta va susține cele 59 de licee tehnologice cu profil agricol. Vom finanța lucrări de renovare și creșterea eficienței energetice a clădirilor, digitalizarea manualelor, modernizarea stagiilor de practică și organizarea schimburilor de experiență în alte țări europene” a anunțat, joi, 4 iulie, premierul Marcel Ciolacu, înaintea ședinței de Guvern.
G4Food informează că Ministerul Agriculturii va finanța liceele agricole în baza unei Hotărâri aflată pe agenda ședinței de Guvern de astăzi.
Hotărârea pentru aprobarea metodologiei privind susținerea financiară a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale abrogă H.G. nr. 533/2020.
Potrivit noilor prevederi, vor fi constituite grupuri de lucru pe discipline de specialitate pentru elaborarea proiectelor de manuale/module școlare în format digital la inițiativa conducerii unor consorții/universități agricole de profil, în baza unei solicitări/lansări de apeluri adresate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în colaborare cu Ministerul Educației prin Centrul Național de Învățământ Tehnologic și Tehnologic Dual.
La elaborarea proiectelor de manuale/module școlare de specialitate în domeniul agricol și a ramurilor conexe acesteia pentru învățământul tehnic și profesional agricol, în cadrul grupurilor de lucru, alături de cadre didactice din învățământul preuniversitar și superior care predau disciplinele de specialitate pentru care se propune elaborarea proiectului de manual școlar, pot participa sau pot fi cooptați/consultați reprezentați ai agenților economici din agricultură, organizații neguvernamentale care desfășoară activități în domeniul învățământului agricol, reprezentanți ai unor unități de cercetare, precum și reprezentanți ai unor instituții de învățământ agricol din state membre ale Uniunii Europene cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are încheiate parteneriate de colaborare în domeniu.
Coordonarea activităților procedurale este asigurată de consorții universitare și/sau universități de profil în baza tematicilor propuse de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și/ sau după caz, de liceele tehnologice cu profil preponderent agricol cuprinse în lista aprobată prin Ordinul ministrului educației și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 6459/359/2022.
Pe parcursul elaborării proiectelor de manuale/ module școlare de specialitate, autorii membri ai grupului de lucru, desemnați de către consorții/universități de profil/ unități de cercetare, colaborează cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în ceea ce privește conținutul tematicilor și calendarul de elaborare.
După începerea procedurilor specifice de evaluare a proiectelor de manuale/module școlare de specialitate, Centrul Național de Curriculum și Evaluare poate solicita Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în completare, criterii tehnice de conformitate a conținutului fiecărui proiect de manual/modul școlar propus de ofertanți.
Evaluarea proiectelor de manuale/module școlare de specialitate se va realiza potrivit legislației în vigoare de către Centrul Național de Curriculum și Evaluare în baza procedurilor proprii de evaluare și selecție.
După evaluarea, selecția și aprobarea proiectelor de manuale/ module școlare în format digital de către Ministerul Educației, acestea vor fi încărcate pe platforma www.manuale.edu.ro în vederea efectuării comenzilor pe bază de contractat de către liceele tehnologice cu profil preponderent agricol.
Liceele tehnologice cu profil preponderent agricol care au contractat manuale/module școlare în format digital corespunzător specializării acestora și a programei școlare, transmit la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale o copie a contractului de achiziție, împreună cu facturile aferente și alte documente privind recepția cantitativă și calitativă, în vederea finanțării acestora, urmând ca liceele să vireze sumele aferente în contul Centrului Național de Curriculum și Evaluare.
În baza prevederilor legislației proprii, Centrul Național de Curriculum și Evaluare virează contravaloarea stabilită prin contract către prestatorii de servicii.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale colaborează cu Ministerul Educației prin Centrul Național de Învățământ Tehnologic și Tehnologic Dual pentru înființarea/dezvoltarea și finanțarea unor noi calificări profesionale, în conformitate cu prevederile Metodologiei de elaborare și actualizare a calificărilor profesionale.
Finanțarea se asigură de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în baza contractelor încheiate între liceele tehnologice cu profil preponderent agricol și Centrul Național de Învățământ Tehnologic și Tehnologic Dual.
Finanțarea instruirii periodice a cadrelor didactice de specialitate din cadrul liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol se poate realiza și de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe bază de contract încheiat între licee și consorțiile/universitățile de profil/ unități de cercetare, în condițiile legii.
Consorțiile/universitățile de profil organizează, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, echipe mixte constituite din cadre didactice universitare pe specializări/discipline, în care pot fi cooptați cercetători, operatori economici și după caz, reprezentanți ai unor instituții de învățământ cu profil agricol din statele membre ale Uniunii Europene cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are parteneriate de colaborare, pentru instruirea periodică a cadrelor didactice de specialitate din cadrul liceelor.
Organizarea stagiilor de practică a elevilor pentru învățământul profesional și tehnic, clasic și dual se asigură de către liceele tehnologice cu profil preponderent agricol în formatul: unități de învățământ – administrație publică – agenți economici, pe bază de contract și cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin direcțiile pentru agricultură județene, sau după caz prin unitățile de cercetare zonale.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține stagiile de practică a elevilor din învățământul profesional și tehnic prin finanțarea următoarelor categorii de activități: a) achiziția de echipamente de protecția muncii; b) plata serviciilor tutorilor de practică; c) cheltuielile cu transportul elevilor la și de la locul de practică, după caz; d) cheltuielile cu rechizitele necesare pe perioada practicii; e) premii pentru stimularea performanței elevilor; f) cheltuieli pentru obținerea permisului de tractorist rutierist; g) cheltuieli pentru achiziția de microbuze pentru transportul elevilor la practică.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale poate finanța activități care vizează schimburi de experiență între liceele tehnologice cu profil preponderent agricol și /sau cu instituții de învățământ din state membre ale Uniunii Europene pe bază de parteneriate.