Mâncatul la aceste ore din zi poate contribui la scăderea riscului de diabet de tip 2 / Momentul la care iei micul dejun contează cel mai mult – studiu

mese, mic dejun, diabet de tip 2, studiu Sursa foto: Pixabay/StockSnap

Un studiu recent realizat de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona subliniază importanța momentului în care se servește micul dejun în reducerea riscului de diabet de tip 2, transmite Huffington Post. Studiul, care a inclus peste 100.000 de participanți, a constatat că luarea micului dejun după ora 9:00 crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 59% în comparație cu cei care au mâncat înainte de ora 8:00.

În plus, săritul peste micul dejun a crescut, de asemenea, riscul apariției acestei afecțiuni.

Diabetul de tip 2 afectează milioane de americani, cele mai multe dintre cazuri fiind de tip 2. Această afecțiune cronică apare din cauza rezistenței la insulină, ceea ce duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge și la potențiale complicații precum boli de inimă, boli renale și pierderea vederii.

Măsurile preventive pentru diabet includ o dietă sănătoasă, reglarea ritmului circadian și menținerea unor ore de masă constante. Un mic dejun nutritiv ar trebui să includă fructe, carne slabă și un minim de alimente procesate sau zaharuri adăugate, potrivit cercetătorilor. Prânzul și cina ar trebui să pună accent pe legume și proteine.

Ritmurile noastre circadiene, care urmează un ciclu de 24 de ore, influențează obiceiurile alimentare, digestia, metabolismul și nutriția. Perturbarea acestor ritmuri poate crește riscul de obezitate, diabet și boli cardiovasculare. O dietă circadiană implică mâncatul într-o fereastră de 12 ore și postul pentru restul de 12 ore, ceea ce poate îmbunătăți nivelul glicemiei și sănătatea generală.

Momentul cinei, important și el

Consumul regulat de mic dejun poate îmbunătăți controlul glicemiei, poate reduce inflamația și poate îmbunătăți tensiunea arterială și nivelul lipidelor. De asemenea, ajută la gestionarea greutății, cu condiția ca aportul zilnic de calorii să fie controlat. Sărirea peste micul dejun afectează negativ nivelul de zahăr din sânge și energia.

mese, mic dejun, diabet de tip 2, studiu
O cină după ora 22:00 crește, de asemenea, riscul de diabet de tip 2, potrivit studiului. (Sursa foto: Pexels/Adrienn)

Studiul a evidențiat, de asemenea, beneficiile unei cine timpurii. Cei care au luat cina după ora 22:00 au prezentat un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu cei care au mâncat înainte de ora 19:00. Mâncatul de cinci sau mai multe ori pe zi a fost asociat cu o incidență mai scăzută a bolii.

Persoanele cu risc crescut de diabet de tip 2, cum ar fi cele peste 50 de ani, cu istoric familial, hipertensiune arterială sau indice de masă corporală ridicat, ar trebui să consulte un furnizor de servicii medicale pentru sfaturi personalizate. Strategiile personalizate de planificare a meselor din partea profesioniștilor pot ajuta la gestionarea eficientă a nivelului de glucoză din sânge.

Citește și: Alimentele cele mai sărace în carbohidrați, recomandate diabeticilor. Sunt bogate în fibre și încetinesc creșterea glicemiei

Comentarii

  1. Pai dragi nutritionisit hotarati-va odata. Cei cu postul intermitent spun ca este bine sa dai un repaos organismului pentru a evita variatiile de glicemie prea frecvente care duc spre rezistenta la insulina, iar astia spun ca trebuie sa mananci de cinci ori pe zi ca nu ai rezistenta la insulina.

    Este plina lumea de “specialisti”, dar nu si de experti…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *