Mâncarea ca medicament: Ar putea “prescrierea” fructelor și legumelor să devină parte a îngrijirii de sănătate?/Nutriționiștii susțin că dieta este una dintre cauzele majore ale bolilor

mancare sanatoasaBUN Siursa foto: Pexels

Zeci de ani de sfaturi pentru o alimentație sănătoasă nu au reușit să oprească creșterea bolilor legate de stilul de viață. Ar putea prescrierea alimentelor sănătoase să ajute?

De exemplu, diagnosticul de diabet de tip 2, în care o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge ar putea duce la leșin sau, mai rău, la alte complicații, o dietă bazată pe multe fructe și legume proaspete, cereale integrale, nuci și semințe, carne slabă și pește, și lactate cu conținut scăzut de grăsimi ar fi de ajutor. Această dietă a demonstrate, în timp, că poate încetini sau chiar inversa progresia diabetului de tip 2 și poate chiar ajuta la prevenirea apariției acestuia.

Ideea de „mâncare ca medicament” câștigă teren în întreaga lume, potrivit The Guardian, iar în timp ce oamenii de știință și medicii caută modalități de a folosi mâncarea într-un mod țintit, pentru a îmbunătăți sănătatea.

Dieta și stilul de viață, implicate în declanșarea bolilor

Alimentele sănătoase nu sunt importante doar pentru diabet, spune profesorul Jason Wu, epidemiolog nutriționist la Universitatea New South Wales și șef al programului de știință a nutriției la George Institute for Global Health din Sydney. El spune că multe dintre „principalele cauze ale mortalității” din societățile occidentale, de la diabet până la boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer, sunt legate de stilul de viață „și dieta este cu adevărat una dintre cauzele majore”.

Zeci de ani de campanii pentru alimentația sănătoasă nu au reușit să oprească agravarea ratelor de obezitate și diabet de tip 2. Wu și mulți alții spun că problema sunt barierele sistemice – precum costul, disponibilitatea, accesibilitatea și educația – pe care niciun mesaj de sănătate publică despre alimentația sănătoasă nu le poate depăși.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Prescripțiile” de alimente, o soluție?

Un „pachet prescris” gratuit de alimente proaspete a avut un efect semnificativ asupra calității dietei participanților la un studiu.

Susținătorii cred că sunt necesare abordări prescrise, mai bine țintite, susținute și finanțate, iar aici intervine ideea de mâncare ca medicament. Wu și colegii săi au realizat, recent, un studiu implicând 50 de persoane cu diabet de tip 2 care întâmpinau dificultăți în a-și permite suficiente alimente. Grupului i-a fost „prescris” un pachet gratuit de fructe proaspete, legume, cereale integrale, carne slabă și lactate – livrat săptămânal la domiciliu. De asemenea, aceștia aveau acces regulat la un dietetician și primeau rețete și sfaturi despre cum să pregătească alimente sănătoase, folosind ingredientele primite.

Practic, aceste pachete ofereau, de exemplu, în loc de un burger la micul dejun, fructe, iar în loc de chipsuri, nuci și semințe.

Studiul a durat doar trei luni, dar în acest timp „prescripțiile de produse” au dus la o mare îmbunătățire a calității dietei și a securității alimentare, pentru cei implicați. Și au existat și alte beneficii neașteptate: în general, participanții au înregistrat îmbunătățiri ale nivelurilor de colesterol, au pierdut în greutate și au mâncat mai puțină mâncare nesănătoasă.

Mâncarea poate avea un efect puternic asupra sănătății

Prof. dr. Jason Wu dorește ca  proiectul “mâncarea ca medicament” să devină o parte intrinsecă a îngrijirii de sănătate, în prevenirea și tratamentul bolilor. Nu se sugerează că cineva poate mânca până la vindecarea unei boli terminale, dar mâncarea poate avea un efect puternic asupra sănătății și a unor boli.

„Motivul pentru care folosim mâncarea ca medicament este pentru că sistemul de sănătate trebuie să se schimbe. În cadrul sistemului de sănătate, mâncarea sănătoasă și, sincer, doar activitatea fizică sănătoasă, nu primesc nici pe departe suficienta atenție pe care ar trebui să o primească”, spune Wu.

El susține că “prescripțiile” de mâncare ar trebui să devină subvenționate și accesibile în același mod ca o prescripție farmaceutică. „Cheltuim miliarde de dolari, în fiecare an, plătind medicamente sau plătind intervenții chirurgicale care sunt, de fapt, consecințe ale unor diete nesănătoase”, afirmă Wu. El adaugă că o parte din acești bani din sistemul de sănătate ar trebui redirecționați pentru a plăti sau subvenționa alimente sănătoase, bazate pe dovezi, pentru pacienții cu astfel de boli legate de stilul de viață și, în special, pentru cei care deja se confruntă cu insecuritate alimentară.

Mâncarea, prevenție și tratament?

Pe lângă prevenție – cum ar fi trecerea de la carbohidrați procesati la cereale integrale pentru a preveni dezvoltarea prediabetului într-o boală completă – unele studii sugerează ca prescripțiile de mâncare să fie folosite și pentru persoanele deja afectate de o boală. De exemplu, un studiu recent, realizat de specialiștii de la Universitatea din Newcastle, a descoperit că o mână de migdale pe zi a ajutat la ameliorarea constipației, în cazul persoanele cu boală renală care treceau prin procesul de hemodializă.

O nutriționistă susține că sunt necesare „prescripții” alimentare subvenționate

Clare Collins, profesoară de nutriție și dietetică la Universitatea din Newcastle, spune că și-ar dori să vadă planuri de tratament nutrițional gestionate – asemănătoare cu planurile de tratament pentru sănătatea mintală, care sunt deja subvenționate de Medicare – care să ofere oamenilor acces la nutriționiști care să ajute măcar la depășirea unor bariere în calea alimentației sănătoase.

În prezent, un plan de gestionare a bolilor cronice subvenționat de Medicare – pentru gestionarea bolilor precum diabetul de tip 2 – include opțiunea unei singure consultații cu un dietetician, ca parte a unui număr limitat de vizite subvenționate, pentru diverse profesii de sănătate aliate.

„Dacă vrei cu adevărat să ajuți pe cineva, să-i schimbi complet traiectoria, nu va fi printr-o vizită din cele cinci permise și o rețetă; este nevoie de întreaga structură de suport.” Deși Collins nu se opune ideii de prescripție de mâncare, spune că aceasta nu este suficientă pentru a aborda barierele sistemice care fac dificilă adoptarea unei diete sănătoase.

O altă barieră pentru implementarea unei abordări „mâncare ca medicament” este accesibilitatea și prețul alimentelor sănătoase. Dr. Kelly Lambert, dietetician specializat în boli renale la Universitatea din Wollongong, susține, de asemenea, că accesibilitatea este o problemă complicată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *