Este în regulă să mănânci zilnic fistic? Potrivit eatingwell.com, dacă faci acest lucru, în organismul tău vor avea niște modificări importante.
Informații nutriționale pentru 28 de grame de fistic nesărat și decojit:
- Calorii: 165
- Proteine: 6 g
- Grăsimi totale: 13 g
- Grăsimi saturate: 2 g
- Carbohidrați: 8 g
- Fibre alimentare: 3 g
- Zahăr total: 2 g
- Zahăr adăugat: 0 g
- Colesterol: 0 mg
- Sodiu: 1,7 mg
- Magneziu: 30 mg
- Folat: 14 mg
- Potasiu: 277 mg
Consumul de fistic îți poate îmbunătăți tensiunea arterială și sprijină buna funcționare a inimii
Fisticul conține substanțe nutritive care susțin tensiunea arterială sănătoasă, inclusiv calciu și magneziu. El este, de asemenea, o sursă naturală de potasiu, un mineral care ajută la contracararea efectelor sodiului în organism, ajutând la menținerea sănătății vaselor de sânge. Pe lângă aceste minerale, fisticul oferă compuși sănătoși pentru inimă, cum ar fi fitosteroli și antioxidanți, care pot oferi beneficii cardiovasculare suplimentare.
Carotenoizii din fistic întrețin sănătatea ochilor
Dacă mănânci zilnic fistic este posibil să ai o sănătate mai bună a ochilor. Nuanțele de verde și violet pe care le are fisticul se datorează, parțial, nivelurilor a doi carotenoizi pe care le conține: luteină și zeaxantină. Acești carotenoizi nu numai că ajută fisticul să arate super-colorat, ci joacă, de asemenea, un rol crucial în protejarea ochilor. Luteina și zeaxantina se găsesc în retină și ajută la filtrarea luminii potențial dăunătoare, reducând riscul bolilor oculare care duc la pierderea vederii, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă și cataracta.
Fisticul te-ar putea ajuta să ai o greutate corporală mai sănătoasă?
Unii oameni încă mai cred că se vor îngrășa dacă vor mânca, zilnic, fistic și/sau alte oleaginoase.
Cu toate acestea, datele arată că un consum de fistic nu este asociat cu creșterea în greutate sau cu un risc crescut de obezitate. Fisticul joacă un rol valoros în gestionarea greutății corporale, datorită profilului lui nutrițional unic. Combinația de proteine și fibre din fistic promovează senzația de sațietate, ceea ce poate ajuta la prevenirea supraalimentării.
În plus, oamenii care mănâncă fistic tind să aibă o dietă mai sănătoasă, citește și aici. Consumul, zilnic, a 42 de grame de fistic, timp de patru luni, este asociat cu un consum crescut de fibre și un consum scăzut de dulciuri. Și alte date culese în urma unor studii științifice au arătat că un consum de fistic, ca gustare, este legat de o reducere a circumferinței taliei, în rândul femeilor adulte tinere, în comparație cu situația în care acestea ar consuma gustări bogate în carbohidrați.
Fisticul te poate ajuta să-ți ții în frâu glicemia?
Consumul de fistic te poate ajuta să-ți gestionezi glicemia, făcând din el o alegere excelentă pentru gustări, dacă ai diabet sau prediabet. De asemenea, combinațian de grăsimi sănătoase, proteine și fibre, din fistic, ajută la stabilizarea glicemiei prin încetinirea absorbției zahărului în fluxul sanguin.
Fisticul îți poate îmbunătăți sănătatea intestinală
Consumul zilnic de fistic poate da un impuls sănătății intestinale, pentru că este bogat în fibre. Un studiu din 2023 raportează că aportul zilnic de fistic a crescut unele bacterii din microbiomul intestinal, cunoscute pentru capacitatea lor de a produce butirat, un tip esențial de acid gras care acționează ca un combustibil pentru celulele din intestinul gros.
Consumul de fistic este o alegere sigură pentru toată lumea?
Dacă ai o alergie la fistic, acest tip de oleaginoase nu sunt sigur pentru a fi consumat. De asemenea, dacă ești alergic la alte fructe cu coajă lemnoasă, este posibil să nu tolerezi fisticul. În afara cazurilor de alergii, există riscuri minime pentru consumul de fistic.În plus, cei care se confruntă cu probleme digestive pot descoperi că fisticul, atunci când este consumat în cantități mari, poate duce la disconfort, datorită conținutului ridicat de fibre. În cele din urmă, persoanele cu pietre la rinichi sau cu niveluri ridicate de potasiu ar trebui să consulte un medic înainte de a încorpora fisticul în dieta lor, deoarece nucile conțin oxalați, care pot favoriza formarea pietrelor.
Cu ce poți combina fisticul
- Mănâncă o combinație de fructe dulci, precum struguri sau mere, cu fistic.
- Asociază fisticul cu brânzeturi sărate, cum ar fi brânză de capră sau Cheddar. Dacă îți place, poți picura și niște miere deasupra.
Presară fistic peste fructe și fistic, niște ciocolată topită. - Adăugă fistic tocat în salate sau iaurt, pentru a obține o textură crocantă și aromată.
Folosește fisticul ca acoperire proteică
Pentru a crea o crustă delicioasă de fistic pentru proteine precum puiul, peștele sau tofu, zdrobește fisticul în bucățele fine și combină-le cu pesmet. Asezonează cu ierburi și mirodenii, apoi acoperă proteina cu acest amestec, înainte de a o coace sau a o pune în tigaie.
Fisticul poate fi adăugat în deserturi
Taie fisticul și împăturește-l în aluat de prăjituri. De asemenea, îl poți folosi deasupra înghețatei sau sorbetului, pentru că îi adaugă textură și aromă. De asemenea, fisticul mai poate fi adăugat și în iaurturi, simple sau cu fructe, pentru a obține un dsert delicios și sănătos.