Mâine este „Ziua internațională de conștientizare a pierderilor și risipei alimentare”/Anual, numai în Europa sunt irosite 59 de milioane de tone de alimente, cu un cost de 1 miliard de euro

Risipa alimentară Foto: Dreamstime

Duminică, 29 septembrie, este „Ziua internațională de conștientizare a pierderilor și risipei alimentare”. Risipa de alimente are efecte negative asupra întregii societăți, afectând nu numai securitatea alimentară, ci și economiile și societățile noastre.

Datele statistice arată că în 2024, aproape o treime din alimentele produse la nivel mondial se vor pierde sau risipi. Numai în Europa, 59 de milioane de tone de alimente sunt irosite în fiecare an, cu un cost de miliarde de euro. În același timp, milioane de europeni nu își pot permite o masă sănătoasă în fiecare zi. Aceasta este o risipă inacceptabilă de resurse, de la apă și pământ la energie și forță de muncă.

Pierderile și risipa de alimente reprezintă, de asemenea, un pericol pentru mediu. Fiecare tonă de deșeuri alimentare contribuie la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, accelerând schimbările climatice și epuizând resursele naturale ale planetei noastre. Prin urmare, este imperativul nostru moral și ecologic să acționăm.

UE, angajament pentru reducerea risipei alimentare

Comisarul european Stella Kyriakides, în declarația privind Ziua internațională de conștientizare a pierderilor și risipei alimentare, arată: „În Uniunea Europeană ne-am angajat să reducem la jumătate risipa alimentară pe cap de locuitor în comerțul cu amănuntul și în consum până în 2030, în conformitate cu angajamentul asumat în cadrul Obiectivului de dezvoltare durabilă 12.3 al Organizației Națiunilor Unite, care solicită un consum și o producție responsabile la nivel mondial. Pentru a ne accelera progresul, am propus un set de obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru a reduce risipa de-a lungul lanțului alimentar, de la producție la gospodării. Acesta este lucrul pe care cetățenii noștri îl așteaptă de la noi.”

Lupta împotriva risipei alimentare depinde de alegerile și acțiunile noastre zilnice, de modul în care cumpărăm și consumăm alimente.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *