Mai puține vomitoxine în cerealele pentru micul dejun / Comisia Europeană a scăzut nivelurile maxime admise

cereale, mic dejun, micotoxine, Comisia Europeana foto: pexels.com/Jess Loiterton

Mucegaiurile de Fusarium (un gen de micro-ciuperci extrem de răspândite în natură) se formează, deseori, în culturile/stocurile de cereale, de unde ajung inclusiv în produsele finite. Aceste ciuperci produc diferite tipuri de micotoxine, unele fiind tolerate de autorități, dar până la un nivel maxim admis, stabilit în urma unor cercetări științifice și a avizului Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor EFSA. Aceste niveluri maxime sunt deseori revizuite în minus.

Comisia Europeană a redus, recent, nivelurile maxime admise pentru deoxinivalenol, cunoscut și sub numele de vomitoxină. Această micotoxină se poate regăsi într-o gamă largă de produse, de la boabele de cereale neprelucrate până la mămăligă prefiartă gata de consum și la batoane de cereale și cereale pentru micul dejun

EFSA  a adoptat, în 2017, un aviz științific privind riscurile pentru sănătatea umană și animală legate de prezența deoxinivalenolului și a formelor sale acetilate și modificate în produsele alimentare și în hrana pentru animale. 

Pentru a evalua riscul acut pentru sănătatea umană, a fost calculată o doză acută de referință (DAR) de grup de 8 microni ( μg )/kg greutate corporală per perioadă de alimentație. Estimările expunerilor acute prin alimentație au fost sub această doză și nu au ridicat probleme de sănătate la oameni. Cu toate acestea, expunerile medii cronice estimate prin alimentație au fost mai mari decât DZT de grup la sugari, copii de vârstă mică și alți copii, precum și la expuneri ridicate la adolescenți și adulți, ceea ce indică un risc potențial pentru sănătate.

În consecință, nivelurile maxime admise au fost reduse pentru anumite categorii de produse, începând de la materia brută până la produsele finite.

De pildă, nivelul maxim admis de deoxinivalenol (vomitoxină) pentru Boabe de cereale neprelucrate a fost scăzut de la 1250 μg/kg, la 1000 μg/kg.

Pentru Produse de panificație, batoane cu cereale și cereale pentru micul dejun, de la 500 μg/kg, la 400 μg/kg

Pentru produse alimentare ușor masticabile și ingerabile destinate copiilor de vârstă mică și produse alimentare pe bază de cereale prelucrate, destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, cu excepția produselor din orez, nivelul maxim admis a fost menținut la 200 μg.

Noile niveluri maxim admise au fost stabilite prin REGULAMENTUL (UE) 2024/1022 AL COMISIEI din 8 aprilie 2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *